Gemeente Hilversum

Het gaat goed met kinderboerderij De Hertenkamp

publicatiedatum: woensdag 4 augustus 2010

"Steeds meer bezoekers, maar minder donateurs"

"We krijgen steeds meer bezoekers. Natuurlijk zijn dat vooral kinderen, maar de laatste tijd zien we ook steeds meer buitenlandse toeristen". Dat vertelt desgevraagd Yvonne Bon. Zij is sinds 1993 de beheerder van kinderboerderij De Hertenkamp aan de Ceintuurbaan.

De Hertenkamp is inmiddels 72 jaar. Het terrein werd in 1938 door de families Waller en Duwaer aan de gemeente Hilversum geschonken onder de voorwaarde dat daar een park of hertenkamp moest komen en blijven. Het werd een hertenkamp dat werd aangelegd als werkverschaffingsproject. Stadsbouwmeester Willem Dudok ontwierp een stal, die nog altijd op het terrein staat. Later groeide De Hertenkamp uit tot een kinderboerderij.

Stichting
In 1984 werd de kinderboerderij geprivatiseerd. De stichting De Kinderboerderij waarborgt nu het voortbestaan. Yvonne: "Sindsdien hebben we successievelijk de volières, de vijvers en dergelijke vervangen door nieuwe voorzieningen. Met uitzondering van de Dudok-stal is alles hier eigenlijk vernieuwd. Sinds juni hebben we een nieuwe speeltuin. Zo proberen we elk jaar wel iets te veranderen, zodat de kinderen steeds weer iets nieuws aantreffen".

Er lopen en vliegen meer dan vijftig dieren rond. Er zijn natuurlijk de herten, maar ook geiten, schapen, ezels, pony's, varkens, katten, konijnen, cavia's, konijnen, kippen en water- en volièrevogels. En die dieren en vooral het feit dat ze geaaid mogen worden, oefenen nog steeds aantrekkingskracht uit op de kinderen.

"Voor een deel hebben we trouwe bezoekers", aldus Yvonne. "Kinderen van toen zien we nu terug met hun eigen kinderen. Of moeders van toen komen nu met hun kleinkinderen. Dit jaar hebben we een toename van bezoekers. Er zijn weliswaar meer speeltuinen in Hilversum, maar wij zijn de enige kinderboerderij".

De Hertenkamp heeft ook een educatieve ruimte waar scholieren met name in het voorjaar regelmatig te gast zijn.

Donateurs
Het gaat kortom goed met De Hertenkamp. Yvonne: "Dat kan ik helaas niet zeggen van het aantal donateurs. Dat loopt terug. Misschien komt dat door de crisis. We zijn vooral afhankelijk van schenkingen. We krijgen van de gemeente Hilversum nog altijd geld voor dertien herten. Dat heeft te maken met die oude voorwaarden".

Zo'n 25 vrijwilligers tussen de 10 en 82 jaar houden de kinderboerderij draaiende. "Zij doen zo hun best, evenals de zeven gehandicapten die hier vol overgave hun dagbesteding hebben. Dat mag ook wel eens worden gezegd", zegt Yvonne.

De Hertenkamp is dagelijks geopend tussen 10.00 en 16.30 uur. De entree is gratis. Giften zijn welkom in de rode melkbus bij de veldschuur.