Gemeente Hilversum

Herdenking gevallenen oorlog Indië

publicatiedatum: woensdag 4 augustus 2010

Op zondag 15 augustus wordt er in Hilversum een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld in het voormalig Nederlands-Indië.

Iedereen is dan van harte welkom om 16.00 uur bij het Indië-monument op de Noorderbegraafplaats. In de aula is er een herdenkingsdienst. In aansluiting daarop kunnen bloemen worden gelegd bij het Indië-monument.

De organisatie, de Indische Naoorlogse Generatie, heeft voor 15 augustus gekozen omdat het op die dag precies 65 jaar geleden is dat de Japanse bezetters in Nederlands Indië de capitulatie tekenden. Bij de herdenking wordt stilgestaan bij de slachtoffers van zowel de Japanse bezetting, de bersiaptijd, de politionele acties als de crisis rond Nieuw-Guinea.

De herdenking wordt ondersteund met exposities in het Raadhuis, die van 9 tot en met 31 augustus te bezoeken zijn. Op grote panelen in de Burgerzaal zijn foto's en tekeningen te bekijken van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. In de gangen van het Raadhuis hangen doeken en in de binnentuin staan beelden van de Indische kunstenares Nancy Echter.