Gemeente Boarnsterhim


Werkzaamheden Akkrum

Het komende half jaar staat Akkrum in het teken van werk in uitvoering. Dit gaat onvermijdelijk gepaard met enige hinder en overlast voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Hieronder leest u wat er allemaal staat te gebeuren.
Er is inmiddels opdracht gegeven voor het definitief inrichten (woonrijpmaken) van het Leechein en de kruising van het Heechein. Vanaf de brug over de Trigreppel wordt nog een laatste laag asfalt aangebracht. Ook wordt de rijbaan van de aansluitende straat Heechein vanaf de Dringelstrjitte tot de brug over Bregegât herstraat. De bedoeling is om deze werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren met het opnieuw straten van de Buorren en de Kleef.

Het straatwerk van de Buorren en de Kleef is afgelopen winter vernield door opdooi. Bovendien is het trottoir plaatselijk smal en onvlak. We maken van de gelegenheid gebruikt om de verkeersveiligheid te verbeteren. De betonblokken die momenteel midden in de Buorren geplaatst zijn gaan weg. Door het samenvoegen van de werkzaamheden wordt geprobeerd de situatie, mede door het toepassen van gebruikte en bestaande materialen, te verbeteren.

In september worden de werkzaamheden opgestart. Zonder oponthoud kan het werk in december worden opgeleverd. Het autoverkeer zal tijdens het afsluiten van de rijbaan worden omgeleid in Akkrum. Het vrachtverkeer wordt al op de snelweg (A32) geattendeerd op de werkzaamheden. Er is inmiddels overleg geweest met Connexxion welke het openbaar vervoer verzorgt. Tijdens uitvoering van de werkzaamheden moeten gebruikers van de lijndiensten er rekening mee te houden dat de bushaltes langs het Heechein en de Ljouwerterdyk buiten gebruik zijn, er kan opgestapt worden bij het station. Connexxion zal dit ook aangeven bij de betreffende haltes.

In het najaar wordtl de riolering in de Rakswâl ook vervangen. Dit betreft een laatste vergroting en verbetering van de afvoer naar de rioolwaterzuivering. De exacte datum van uitvoering is nog niet bekend. Zodra er meer duidelijkheid is worden betrokken bewoners en bedrijven hierover nader geïnformeerd.

Tenslotte is de gemeente bezig met de voorbereiding voor het vervangen van de damwand rondom de Rabobank in het centrum van Akkrum. De damwand verkeert in slechte staat en dient op niet al te lange termijn inclusief verankering te worden vervangen. De werkzaamheden worden indien mogelijk gecombineerd met het verbeteren en herinrichten van de openbare ruimte rondom de Rabobank. Hierbij proberen we ook rekening te houden met de eventuele toekomstplannen van deze locatie.

Via de op âe Hichte en de website www.boarnsterhim.nl wordt u zoveel mogelijk op de hoogte gehouden.