Gemeente Medemblik

Hulp gevraagd bij opsporing iepziekte

De gemeente wil graag uw hulp inroepen bij het opsporen van zieke iepen. In de maanden mei tot oktober zijn deze bomen zeer vatbaar voor de zogenaamde iepziekte. De iepziekte is vaak dodelijk voor de boom en bovendien erg besmettelijk voor andere iepen.

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich via de houtvaten verspreidt. Gevolg is dat door geïnfecteerde houtvaten de watertoevoer stagneert. De boom verwelkt en sterft uiteindelijk af. Verspreiding van de schimmelsporen vindt plaats via de iepenspintkever of via wortelcontacten tussen een zieke en een gezonde boom.

Hoe herkent u een zieke boom?
De iepziekte openbaart zich als plotseling de bladeren van één of enkele takken van de boom verwelken. De bladeren worden geel en daarna bruin, ook sterven grote takken plotseling af. Wanneer u dergelijke ziekteverschijnselen bij een iepenboom signaleert, kunt u dit melden bij de gemeente. Als de boom ziek is, moet deze binnen drie weken worden gekapt. Door zieke iepen te kappen kan voorkomen worden dat andere iepen besmet worden. Het kappen of behandelen van zieke bomen op particulier terrein is voor eigen rekening.

Meld zieke Iepen
Hebt u een zieke iep gezien of vermoedt u dat er ergens een zieke iep staat, schroomt u dan niet om contact op te nemen met de gemeente. Door te bellen: (0229) 548123 of per e-mail: service-meldpunt@medemblik.nl.