Gemeente Dongen

Vossen gesignaleerd in de gemeente Dongen

Publicatiedatum: 5-8-2010

De afgelopen week ontving de gemeente een klacht over twee gesignaleerde vossen in de Crispijnhof. Op meer locaties binnen onze gemeente komen vossen voor. Denk hierbij met name aan de landelijkere gebieden in en rondom s Gravenmoer en Dongen-Vaart.

Vossen worden met name in de schemering en s nachts gesignaleerd. Het zijn dieren die liever uit de buurt van mensen blijven. Meestal zijn ze uitsluitend op zoek naar muizen, ratten, kippen en lekkere hapjes die door mensen worden achtergelaten in de vorm van afval. Gevaarlijk voor mensen zijn de vossen in principe niet. Het is heel zeldzaam dat een mens door een vos gebeten wordt. Ook hondsdolheid, een ziekte die vossen bij zich zouden kunnen dragen, komt in Nederland momenteel niet voor.

Maatregelen
Gelet op bovenstaande onderneemt de gemeente Dongen geen actie tegen de dieren. Om toch eventuele overlast van vossen te beperken of te voorkomen kunt u zelf een aantal maatregelen nemen.
- Laat geen afval of eten slingeren in uw tuin of op uw erf, want daar zou een vos op af kunnen komen.

- Zet niet s avonds uw huisvuilzakken aan straat. s Nachts zou een vos een huisvuilzak kunnen openkrabben op zoek naar voedsel. s Morgens op de ophaaldag zelf uw huisvuil aan straat zetten is dé manier.
- Voer de vossen niet, want daar raken de dieren aan gewend en dan komen ze terug.

- Ook is het verstandig om kippen en ander pluimvee s avonds op te hokken zodat een eventuele vos er niet bij kan komen.

Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de heer J. van Kruijsbergen van de gemeente Dongen via telefoonnummer (0162) 383 219.