RMU stuurt appelbrief naar onderhandelaars kabinet VVD-CDA

05/08/2010 12:34

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Baggerman: "onontkoombaar om SGP en ChristenUnie bij kabinetsvorming te betrekken"

De RMU volgt de ontwikkelingen in politiek Den Haag op de voet. De uitdagingen voor het nieuwe kabinet maken een breed draagvlak noodzakelijk. De RMU pleit voor een positief klimaat. Dit werkt door op ethisch vlak, op de werkvloer, voor het klimaat maar zeker ook voor de zwakken in de samenleving.

Nederland staat voor de immense opgave om de uit het lood geslagen overheidsfinanciën weer gezond te krijgen. Een zo groot mogelijk draagvlak is in dit stadium absoluut noodzakelijk. Om die reden heeft de RMU eerder een voorkeur uitgesproken voor een middenkabinet van VVD, CDA en PvdA. Deze coalitie is door de PvdA echter consequent afgewezen. Een minderheidskabinet van VVD en CDA krijgt gedoogsteun van de PVV. De RMU pleit er voor om te onderzoeken of een breder draagvlak mogelijk is om zo de stabiliteit te vergroten.

"Het is onontkoombaar om SGP en ChristenUnie hierbij te betrekken" aldus Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de RMU. "De RMU wil er ook geen doekjes om winden dat de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs het meest gewaarborgd is bij een dergelijke variant."

Klimaatverbeteringen

De RMU breekt in haar appelbrief een lans voor een positief klimaat. Zo moet er bij de hervorming van de arbeidsmarkt oog zijn voor een mild klimaat voor zwakken in de samenleving. "De sterkste schouders moeten daarbij de zwaarste lasten dragen" vindt Baggerman. Ook gezinnen mogen niet in de kou komen te staan. Zelfontplooiing en economische zelfstandigheid mogen niet prevaleren boven het recht van kinderen op warmte, zorg, liefde en geborgenheid. Een pleidooi van de RMU voor het kindgebonden budget sluit daar op aan.

Grote uitdaging zal zijn om de bezuinigingsdoelstelling concreet in te vullen. Ombuigingen op het terrein van zorg en sociale zekerheid kunnen daarbij niet uitgesloten worden.

Verder wijst de RMU in haar appelbrief op het belang van ethiek en beroep. Ruimte voor gewetensbezwaar en ruimte voor de zondag horen daar bij. Tot slot vraagt de RMU in de appelbrief aandacht voor een duurzaam klimaat en een duurzame economie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rmu.org