Rechtbank Maastricht


Vrijspraak in ontuchtzaak Atriumziekenhuis Heerlen

De rechtbank heeft op 5 augustus 2010 vonnis gewezen in de zaak van de verpleger, die er van werd verdacht op 16 december 2008 in het Atriumziekenhuis te Heerlen een 85-jarige patiënte, die in dit ziekenhuis was opgenomen, te hebben verkracht dan wel ontucht met haar te hebben gepleegd.

Niks mis met verhoor door politie
De rechtbank is op geen enkele wijze gebleken dat door de politie enige druk op verdachte is uitgeoefend tijdens de verhoren of dat deze verhoren oninteger zijn geweest, zoals door de raadsman werd gesteld. Ook is niet aannemelijk geworden dat de verdachte in de korte periode tussen de twee verhoren onder druk is gezet.

Geen advocaat voorafgaand aan verhoor, bewijsuitsluiting De rechtbank stelt vast dat verdachte voorafgaand aan zijn verhoor niet van rechtsbijstand is voorzien, terwijl hij uitdrukkelijk om een raadsman heeft gevraagd. Dat maakt niet dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk is. Wel heeft de rechtbank vanwege dit verzuim de verklaringen van de verdachte bij de politie voor het bewijs uitgesloten.

Welke feiten acht de rechtbank bewezen?
De rechtbank acht, gelet op onder meer de verklaring van de patiënte, bewezen dat verdachte op 16 december 2008 in Heerlen, als verpleegkundige werkzaam in het Atrium Ziekenhuis te Heerlen, toen hij de patiënte onderzocht op de aanwezigheid van aambeien, op grove wijze met zijn vinger(s) in haar vagina terecht is gekomen.

Geen verkrachting
Omdat er bij de bewezen verklaarde gedraging van dwang of een bedreigende sfeer geen sprake is, is alleen al om die reden van verkrachting geen sprake en wordt verdachte van die verdenking vrijgesproken.

Ontucht?
Het steken van een of meer vingers in de vagina van een ander is naar zijn aard en uiterlijke verschijningsvorm in beginsel een handeling met seksuele strekking. Dat is anders als er sprake is van een verpleegkundige of medische noodzaak om vingers in de vagina te brengen. Van een verpleegkundige of medische noodzaak is de rechtbank niet gebleken en is overigens ook niet gesteld door de verdediging. Ook is er van ontucht geen sprake wanneer het brengen van de vingers in de vagina tijdens het uitvoeren van een medisch of verpleegkundig onderzoek per ongeluk gebeurt.

Vrijspraak omdat een ongeluk niet valt uit te sluiten Naar het oordeel van de rechtbank valt niet uit te sluiten dat verdachte, toen hij de patiënte aan haar onderlijf onderzocht op aambeien, en haar daartoe met toiletpapier of een vochtig doekje afveegde, vanwege de drukte op dat moment, te gehaast en te ruw te werk is gegaan, waardoor hij met zijn vinger(s) per ongeluk in haar vagina terecht is gekomen en daarbij letsel bij haar heeft veroorzaakt. De rechtbank heeft ook geen enkele aanwijzing voor een seksuele strekking van het handelen van verdachte. Dat betekent dat de rechtbank niet kan uitsluiten dat er sprake is geweest van een onbedoeld en ongewild gevolg van een op zichzelf geoorloofde verpleegkundige handeling. Daarom wordt verdachte ook van de verdenking van ontucht vrijgesproken.

Impact voor de patiënte
De vrijspraak laat onverlet dat het handelen van verdachte onmiskenbaar grote impact op de patiënte heeft gehad, wat ook blijkt uit haar slachtofferverklaring. Door haar hoge leeftijd, haar gezondheidssituatie en het feit dat zij zich in de voor haar vreemde omgeving van het ziekenhuis bevond, was zij extra kwetsbaar. Daarbij komt dat zij zich na het voorval heeft moeten onderwerpen aan de nodige onderzoeken en haar verhaal keer op keer heeft moeten vertellen. Omdat verdachte wordt vrijgesproken, kan de rechtbank geen schadevergoeding aan de patiënte toekennen.

LJ Nummer

BN3070

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 5 augustus 2010 Naar boven