Gemeente Etten-Leur


Nota `Daadkrachtig drugsbeleid' commissie Fränzel openbaar

TILBURG: Vandaag wordt het door de commissie Fränzel opgesteld rapport `Daadkrachtig drugsbeleid in de regio MW-Brabant' openbaar gemaakt. De opstellers pleiten in het rapport voor een versterkte aanpak van de overlast van soft - en harddrugs. Het bestrijden van drugstoerisme en het terugdringen van de drugsgerelateerde criminaliteit zijn hier belangrijke onderdelen van. Ook het drugsgebruik door jongeren wordt in het rapport specifiek benoemd. Het voorkomen, beheersen en verminderen van gezondheids- en sociale schade voor hen is daarbij van groot belang.

Het Regionaal College van de regio Midden en West Brabant heeft op 26 maart 2009 de commissie Fränzel ingesteld die als opdracht meekreeg om het College te adviseren over een gezamenlijke aanpak door Bestuur, Openbaar Ministerie en Politie op het gebied van drugs. De nota van deze commissie is een herijking van het in 1997 regionaal opgestelde beleid. In juli 2010 is er in het regionaal college voor een groot aantal aanbevelingen tot besluitvorming gekomen. Deze aanbevelingen `zijn nu aan de burgemeesters gestuurd, zodat zij het kunnen voorleggen aan hun colleges en gemeenteraden.

Enkele voorgenomen besluiten zijn:

* Voor de verkoop van alcohol en cannabis wordt in onze regio (wanneer dit wettelijk mogelijk is) de leeftijdsgrens van 18 jaar gehanteerd.

* Op alle scholen voor voortgezet onderwijs en basisscholen in onze regio wordt het voorlichtingsprogramma `de gezonde school en genotsmiddelen' aangeboden.

* De aanpak van onze regio moet zich meer gaan richten op specifieke preventieactiviteiten onder risicogroepen.

* Gemeenten brengen alle smart/growshops onder het exploitatievergunningstelsel en onderwerpen deze aan de BIBOB toets.

* Gemeenten pakken bestuursrechterlijk de illegale verkooppunten aan.
* Regio MW-Brabant gaat werken met een eenduidige regionale aanpak van hennepkwekerijen.

* De politie MWB prioriteert de bestrijding van de georganiseerde misdaad achter de hennep en komt verder met een voorstel om de operationele slagkracht te vergroten.

* Geen experimenten met pasjessystemen.

* Expertise wordt zoveel mogelijk gebundeld en gemonitord.
* Gezamenlijke (regionale) communicatie (zgn. omgekeerde marketing conform model Bergen op Zoom / Roosendaal in de richting van drugstoeristen).

* Conform de lokale Nota cannabisbeleid 2009 zullen de gemeenten Bergen op Zoom / Roosendaal op termijn een onderzoek starten naar het toepassen van een coffeeshop op niet-commerciële basis.

De commissie Fränzel blijft bestaan en gaat de implementatie van de aanbevelingen monitoren. Bovendien gaat de commissie zich buigen over nadere voorstellen om te komen tot:

* Een regionale aanpak voor het ruimen van hennep.
* Aanpak van illegaliteit in relatie tot drugs
* Regionale aanpak t.a.v. de gevolgen van het toegenomen gebruik van harddrugs.

* De implementatie van een expertisecentrum.
* Een voorstel vanuit de politie om de operationele slagkracht te vergroten.

Etten-Leur in beeld
Uw bezoek waard

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl