CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Terreur tegen Israel vanuit Egypte eist Jordaans leven

do 05-08-2010

De Israelische badplaats Eilat in het zuiden van Israel en de Jordaanse badplaats Aqaba vijf kilometer verderop, zijn 2 augustus vanuit de Sinai woestijn bestookt met 6 raketten. In Eilat richtten de raket geen noemenswaardige materiële schade aan, een tweede raket raakte de hotelwijk van Aqaba, dat in de baai tegenover Eilat ligt. Daar doodde de raketinslag een Jordaanse man, er vielen vier gewonden.

door Tuvit Shlomi

Nog een raket die in Jordanie neerkwam richtte geen schade aan. Twee raketten zijn teruggevonden in de Dode Zee. Een zesde raket kwam in de Sinai woestijn neer. De raketten bleken van het type Grad. Dit zijn Russische raketten die ook gebruikt worden door terroristen in Gaza en Libanon. Grads die in Gaza worden gebruikt zijn volgens Israel van Iraanse makelij.

Volgens de Isaelische premier Netanjahoe, zit Hamas achter de raketaanvallen. De Egyptische veiligheidsdiensten ontkenden aanvankelijk dat de raketten vanuit de Egyptische Sinai woestijn werden afgevuurd, maar woensdag beschuldigden ook zij groeperingen binnen de Gaza-strook.

Hamas ontkende en wees naar cellen van al-Qaida en Islamitische Jihad in de Sinai. De laatste ontkende eveneens.

Op 22 april werden de badplaatsen ook al aangevallen. Toen werd een opslagloods in Jordanie geraakt. Israel ziet de beschietingen als poging om de vrede van Israel met Egypte en Jordanie te torpederen.