Artsen zonder Grenzen

Pakistan: hulp in 3 regioâs, andere gebieden verkend

05-08-2010

In 3 door overstromingen getroffen regio's in Pakistan biedt Artsen zonder Grenzen momenteel medische en andere noodhulp. In andere gebieden verkennen teams de noden omdat sommige geïsoleerde gemeenschappen waarschijnlijk nog niet zijn bereikt.Ook per helikopter zal een team van Artsen zonder Grenzen de getroffen gebieden verkennen.

Regen

Volgens officiële cijfers zijn nu meer dan 1.500 mensen door de overstromingen omgekomen. In totaal zijn naar schatting 3 miljoen mensen getroffen. In de komende dagen wordt meer regen verwacht. Dat kan leiden tot problemen in gebieden die tot nu toe nog niet zijn overstroomd. In andere gebieden daalt het water juist, wat ze makkelijker bereikbaar maakt.

Medische hulp

Naast het uitbreiden van de medische hulp is onze prioriteit het zorgen voor schoon drinkwater en het verbeteren van de hygiëne. Daarmee willen we de verspreiding van acute luchtweginfecties, diarree en huidinfecties voorkomen. We bereiden ons voor op de mogelijke uitbraak van ziekten die via vervuild water verspreid worden, zoals cholera.

Mobiele klinieken

In Charsadda zijn mobiele klinieken op 4 augustus begonnen met het bieden van basisgezondheidszorg voor een geïsoleerde gemeenschap van
1.400 mensen. In de komende dagen zullen meer mobiele klinieken worden ingezet om meer mensen te kunnen bereiken. De klinieken bieden de mogelijkheid om naar meer gemeenschappen te gaan die mogelijk schoon drinkwater en hygiënepakketten nodig hebben.

Waterpunten

Ook in Charsadda hebben we waterpunten opgezet, net als in Lower Dir en op 8 plekken in Swat. De waterpunten bedienen ongeveer 100.000 mensen. Artsen zonder Grenzen verzorgt ook drinkwater voor het districtsziekenhuis in Lower Dir.

Distributies

In Tangi, ten noorden van Charsadda, heeft ons team een groep mensen gevonden van wie de huizen zijn weggespoeld en die nu in een school verblijven. De mensen hebben medische zorg, maar Artsen zonder Grenzen zal pakketten voor persoonlijke verzorging, onderdak en keukensets verdelen. Meer distributies staan gepland in de komende dagen voor duizenden getroffen families in de plattelandsgebieden van de districten Nowshera en Peshawar.

Ziekenhuis

Ook in Nowshera ondersteunt Artsen zonder Grenzen sinds 2 augustus het districtsziekenhuis, waarbij we ons richten op de afdeling spoedeisende hulp en de polikliniek. Artsen zonder Grenzen zal ook de elektriciteits- en de drinkwatervoorziening verbeteren en het ziekenhuis dan weer overdragen aan de autoriteiten. Het team heeft 3 ambulances ingezet, waarmee tot nu toe 10 mensen per dag naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Consulten

In de regio Nowshera ondersteunt Artsen zonder Grenzen het dependanceziekenhuis in Pabbi. Het medische team verzorgt 275 consulten per dag, voornamelijk voor huidziekten en acute malaria. In de regio zal het team ook werken aan het verbeteren van de drinkwatervoorziening. Rond de stad Peshawar steunen we gezondheidscentra via mobiele teams.

Tenten

We hebben tenten en pakketten voor persoonlijke verzorging verdeeld in Bakthtirabad, een van de zwaarst getroffen steden in de provincie Belutsjistan. In het dorp Fadfedar, ook in Belutsjistan, verdeelde het team ook pakketten voor persoonlijke verzorging, kooksets en jerrycans voor 250 families. In hetzelfde gebied hebben we meer distributies gepland, waarbij we ook waterzuiveringstabletten en muskietennetten zullen verdelen.

Humanitaire hulp

Terwijl we de situatie in Belutsjistan verder verkennen, hebben we bij Manjoshori en Kabula al grote groepen mensen gevonden die dringend behoefte hebben aan humanitaire hulp. We zullen tenten en hygiënische pakketten onder 20.000 families in Belutsjistan. Daarnaast zullen twee mobiele klinieken zorg gaan bieden in de provincie.

Hulpvluchten

Aan het eind van de week vertrekken uit Europa hulpvluchten naar Pakistan met ieder 90 ton medicijnen, cholerakits en water- en sanitatiemateriaal.