Belgische Federale Overheid



Belgisch instrument geselecteerd voor nieuwe Marsmissie

Datum: 05 augustus 2010

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA hebben een Belgisch instrument uitgekozen voor de studie van de Marsatmosfeer. Het zal meereizen op de ExoMars-satelliet. Die satelliet zal in 2016 naar de rode planeet vertrekken.
Hiermee staat België mee aan de frontlinie van de zoektocht naar de mogelijkheid van leven op Mars, en dit in het kader van de Europese strategie rond de exploratie van de ruimte.

Na een uitgebreid selectieproces verkozen ESA en NASA het instrument 'SOIR-NOMAD' tot sleutelinstrument tussen een twintigtal andere voorgestelde instrumenten van over de hele wereld. Het instrument kreeg een uitstekende beoordeling.

Wat is 'SOIR-NOMAD'?

Het concept en de bouw van 'SOIR-NOMAD' is in handen van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA-IASB), in een samenwerking met Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Ook bieden Canada en de Verenigde Staten bijkomende wetenschappelijk ondersteuning.

'SOIR-NOMAD' is een spectrometer die met ongeziene nauwkeurigheid de chemische samenstelling van de atmosfeer van Mars zal meten. Dit zal meer gegevens opleveren over de herkomst van het recent ontdekte methaan en kan meehelpen een antwoord te bieden op de vraag of er leven is op de planeet. Kennis over onder meer waterdamp en ozon zal onderzoekers het klimaat en de seizoenen en ook de bewoonbaarheid van de planeet beter doen begrijpen.

België helpt bij exploratie van de ruimte

Met het verwerven van deze kennis integreert België zich duidelijk in de Europese strategie rond de exploratie van de ruimte, die onder andere de geheimen van onze buurplaneet moet ontrafelen en uiteindelijk mensen op de rode planeet wil doen landen. Met de ExoMars-missie slaan NASA en ESA voor het eerst de handen in elkaar voor een zending naar Mars.

De ExoMars-missie bestaat uit twee delen:

* een satelliet in een baan met een demonstratielander: lancering in 2016

* twee rovers (voertuigen): lancering in 2018

'SOIR-NOMAD' zal zich op de eerste satelliet bevinden: de 'ExoMars Trace Gas Orbiter'.

Meer informatie vindt u op de website van het Belgische Instituut voor Ruimte-Aëronomie.