Ministerie van Defensie

Marine hervat zoektocht naar vermiste duiker

5 augustus 2010, 16.24 uur

Vijf marineduikers van de Duik- en Demonteergroep hervatten vandaag op het Oostvoornse meer de zoektocht naar een sinds zondag vermiste duiker. Er kan nu gerichter worden gezocht omdat geurhonden van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gistermiddag een spoor oppikten.

De locatie waar de honden, die de geur van overledenen kunnen ruiken, het spoor oppikten komt overeen met getuigenverklaringen. De marineduikers zoeken verder met de onderwaterrobot REMUS (Remote Environmental Monitoring System). Deze robot kan met hoogwaardige sonarappartuur, geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers, een(zee)bodem en de daar aanwezige objecten in kaart brengen. Na analyse van deze opnames kunnen de duikers gericht zoeken.

Ondersteuning

De duikspecialisten van de Duik- en Demonteergroep ondersteunden maandag en dinsdag de zoekactie naar de duiker. De REMUS werd toen ook ingezet, maar diepe putten in de bodem veroorzaakten `blinde gaten' voor de onderwaterrobot.

Verdwijning

De duiker verdween afgelopen zondag tijdens een duik in het Zuid-Hollandse meer. Zoekacties met een politiehelikopter en diverse duikteams leverden niets op. Het ministerie van Justitie deed vervolgens bij de Koninklijke Marine een verzoek tot militaire bijstand.