Politiebond ACP

26 juli 2010

ACP: Pilot beursstudenten onvoldoende uitgewerkt

De ACP heeft de minister van Binnenlandse Zaken enkele weken geleden verzocht om duidelijkheid te scheppen over een aantal zaken betreffende de politieopleiding. In dit artikel een korte update. De ACP vindt dat de wijze waarop de pilot rond beursstudenten is vormgegeven, onvoldoende is uitgewerkt.

De ACP vindt dat de wijze waarop de pilot rond beursstudenten is vormgegeven, onvoldoende is uitgewerkt.

Begin juli is gesproken over de instroom van politiestudenten, de verkorting van de opleiding tot (allround) politiemedewerker (niveau 3 en 4) en over de zogenoemde beursstudenten. Daar heeft de ACP destijds een artikel over op de eigen website geplaatst. Over de eerste twee onderwerpen kan de ACP (nog) geen nieuws melden. Er is echter wel een update over het proefproject rond de toekomstige beursstudenten. Het doel van deze pilot is om het politieonderwijs te verbreden via het reguliere onderwijs. De beursstudenten hebben geen aanstelling bij de Nederlandse politie, zoals de reguliere politiestudenten. Het gaat hier dan ook om een theoretische opleiding. De ACP heeft in het landelijk overleg van 29 juli aangegeven dat de wijze waarop de pilot nu is vormgegeven, onvoldoende is uitgewerkt. De minimale randvoorwaarden worden niet ingevuld en dat is een eerste vereiste voor de ACP.

Hoog op de agenda

De politiebonden zouden betrokken worden bij de uitwerking van de pilot, maar dat is niet gebeurd. En in deze vorm kan de ACP niet akkoord gaan met de opzet van het proefproject. Zij heeft de minister van BZK daarom ook verzocht om te mogen deelnemen aan de werkgroep die is gekoppeld aan de pilot. De voorbereidingen zijn in volle gang en het startschot voor dit proefproject zal over enkele maanden gegeven worden. De minister en de politiebonden moeten het echter nog wel eens worden over bepaalde zaken, zoals de rechtspositie van de beursstudenten en aansluiting bij de politiepraktijk. Het onderwerp staat dus nog steeds hoog op de agenda van de ACP.
---