Politie Haaglanden

Extra persbericht 5 augustus

Den Haag , 05-08-2010

Verdachte fataal steekincident langer vast
Den Haag De 20-jarige vrouw uit Tiel die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 21-jarige Mohamed Akachar uit Den Haag blijft nog zeker negentig dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de Haagse rechtbank vandaag besloten. Het onderzoek dat het Team Grootschalige Opsporing van Politie Haaglanden doet, is nog in volle gang. In dit onderzoeksteam werkt een groot aantal rechercheurs van Bureau Regionale Recherche en Bureau De Heemstraat samen. Het team staat onder leiding van het Openbaar Ministerie.

In de loop van maandag 26 juli kwamen er bij verschillende Haagse wijkbureaus signalen binnen over een mogelijke steekpartij die zich in de nacht van zondag op maandag in de buurt van een tankstation nabij de Haagse Markt had afgespeeld. Daarbij zou een 21-jarige Hagenaar gewond zijn geraakt. In de nacht zelf is bij de politie geen enkele melding van een incident gedaan. Achteraf is gebleken dat het slachtoffer door passanten op straat is aangetroffen en naar het ziekenhuis is gebracht. De politie is daarbij niet gewaarschuwd.

Terwijl politie en OM probeerden te achterhalen wat zich s nachts had afgespeeld, meldde zich maandagmiddag een 20-jarige vrouw op een politiebureau in Tiel. Zij vertelde dat zij haar vriend had gestoken, waarna in overleg met Politie Haaglanden werd besloten om de vrouw aan te houden. Op 27 juli is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden.
Nadat de ernst van het feit duidelijk werd is er een grootschalig onderzoek gestart. Er is direct een buurtonderzoek gehouden en er zijn inmiddels een groot aantal getuigen gehoord. Ook is er door de Technische Recherche uitgebreid onderzoek gedaan in de omgeving van de plaats delict. Zij stelde meerdere sporen veilig.

Daarnaast heeft er in de woning van de verdachte in Tiel een zoeking plaats gevonden, waarbij eveneens spullen in beslag zijn genomen. Het onderzoek is nog in volle omvang gaande.
Hoewel er talloze geruchten en speculaties de ronde doen over de toedracht van het incident en de wijze waarop het slachtoffer om het leven is gekomen, kunnen politie en justitie hierop vooralsnog niet reageren. Behalve de privacy van betrokkenen, speelt met name het onderzoeksbelang hierbij een grote rol. Zo willen politie en justitie geen informatie prijsgeven die alleen bij de dader van het incident bekend kan zijn. Deze zogenoemde daderkennis kan immers van groot belang zijn bij de bewijsvoering.

Hoewel de politie de 20-jarige als hoofdverdachte beschouwt, worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten.

De Politie Haaglanden, het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag organiseren binnenkort een informatiebijeenkomst voor familie en belangstellenden. Ook wordt de familie van het slachtoffer door twee zogenoemde familierechercheurs voortdurend op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek.