Belgische Federale Overheid

overstromingen in Pakistan

Charles Michel maakt hulp vrij voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan

Datum: 05 augustus 2010

Tot zover zijn - volgens de Verenigde Naties - meer dan 4 miljoen mensen getroffen door de overstromingen in Pakistan, de ergste in het land in 80 jaar. Het gaat om een voorlopig cijfer omdat de situatie nog kan verergeren door het regenseizoen dat in de regio gewoonlijk pas eind augustus achter de rug is.

Deze humanitaire ramp brengt enorme uitdagingen met zich mee in zake toegang tot drinkbaar water, voedsel en medicijnen. Dokters vrezen het uitbreken van epidemieën in het land.

Na overleg met de Pakistaanse overheden heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel besloten om 500.000 euro humanitaire hulp vrij te maken voor de slachtoffers van de ramp. Contact werd genomen met de VN-agentschappen die op het terrein aanwezig zijn om de meest dringende noden te identificeren.

Deze hulp komt bovenop de 4,1 miljoen euro die sinds begin dit jaar toegekend werd aan Pakistan. Deze eerdere toezeggingen maakten al mogelijk om meer dan 3 miljoen personen voedselhulp te verlenen, en aan zo'n 800.000 door conflict ontheemden logies en andere basisvoorzieningen te verlenen.