Dienstenbond CNV

Nieuws

5 augustus 2010

Cao Wonen van toepassing verklaard voor hele branche

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de verlengde cao Wonen 2010 met ingang van 29 juli 2010 algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat ook ondernemers in de Wonenbranche die geen lid zijn van CBW-Mitex gebonden zijn aan de cao. CNV Dienstenbond is blij met deze duidelijkheid voor de gehele branche.

Eind 2009 is met instemming van de leden van CNV Dienstenbond besloten de cao 2008/2009 vrijwel ongewijzigd voort te zetten voor 2010. Redenen hiervoor waren:
o De economische crisis;
o Omzetdalingen tot 15% die tot de grootste in de detailhandel behoren;
o De naar verwachting beperkte centrale looneis voor 2010; o Een goede loonsverhoging over 2009 van 3%, waardoor de koopkracht van medewerkers in de Wonenbranche dat jaar met 2,5 tot 3% is toegenomen;
o Het belang van behoud van werkgelegenheid in de wonenbranche; o Een aantal afspraken uit de huidige cao waren nog niet volledig uitgevoerd (ontwikkelen levensfasebewust personeelsbeleid, meer medezeggenschap in de branche, de arbo-commissie, werken aan naleving van de cao) en via branchebureau Woonwerk werken CNV en CBW samen aan verbetering van de stageplaatsen, betere vervulling van vacatures in de branche, invoering van een branchediploma en het digitale scholingshuis (branchekennis opdoen via de computer).

Deze verlenging was een akkoord tussen CBW-Mitex en CNV Dienstenbond, wat betekent dat leden van CBW-Mitex de cao moeten toepassen. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nu besloten dat de cao Wonen 2010 (overigens net als de cao 2008/2009) algemeen verbindend wordt verklaard en dus geldt voor alle 35.000 tot 40.000 werknemers in de Wonenbranche (o.a. medewerkers van meubel- en woningtextielwinkels, woningstoffeerbedrijven, keuken- en badkamerwinkels, parketwinkels, maar ook parketleggers, medewerkers die meubels leveren of medewerkers die werken in de magazijnen). CNV Dienstenbond is blij met deze duidelijkheid en alle medewerkers uit de Wonenbranche kunnen nu dus rechten ontlenen aan de cao.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of
e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).