Senternovem

05-08-2010 |

Eerste C2C certificaat uitgereikt

Gedeputeerde Lily Jacobs van de Provincie Noord-Brabant heeft het Cradle to Cradle (C2C) certificaat uitgereikt aan Van Swaay Duurzaam Hout. De onderneming uit Schijndel is het eerste houtbedrijf in Nederland dat het C2C certificaat ontvangt. De provincie heeft Van Swaay via het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) ondersteund bij het leerproces om Cradle-to-Cradle gecertificeerd te worden.

De oorkonde is in ontvangst genomen door Tessa en Sanne van Swaay, vierde generatie Van Swaays in het familiebedrijf. Het bedrijf ontving de erkenning voor de H2H®-productlijn, een reeks producten die op inventieve wijze de milieuvoordelen van FSC-hardhout en FSC onbehandeld vurenhout combineert.

Mevrouw Jacobs benadrukte bij de uitreiking de rol van het leerproces bij duurzaamheid. "Iedereen heeft de mond vol van duurzaamheid, maar het daadwerkelijk realiseren van producten die goed zijn voor mens, milieu en maatschappij, is niet eenvoudig. Economische belangen op de korte termijn zijn vaak strijdig met maatschappelijke belangen op de lange termijn. We moeten met z'n allen leren hoe we die belangen beter met elkaar kunnen stroomlijnen. Het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) van de provincie Noord-Brabant helpt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om duurzaamheid in de praktijk te brengen. Van Swaay Duurzaam Hout is daar een geslaagd voorbeeld van'.

Cradle to Cradle (van wieg tot wieg) gaat verder waar recycling (van wieg tot graf) ophoudt. Van Swaay' H2H®-producten worden gezien als een manier om hieraan invulling te geven. De H2H®-producten combineren FSC hardhout met onbehandeld FSC vurenhout middels een unieke vingerlas constructie. Omdat onder water door het ontbreken van zuurstof met vurenhout kan worden volstaan, wordt het vurenhouten gedeelte van de paal of plank onder water geplaatst. Dit levert zowel een milieu- als kostenbesparing op ten opzichte van volledig hardhouten producten.

Van Swaay hoopt met het certificaat zijn innovatieve karakter en de duurzame producten die men ontwikkelt nadrukkelijker op de kaart te zetten. Met H2H® geeft het bedrijf bovendien een antwoord op de toenemende vraag naar duurzame houttoepassingen. De Rijksoverheid koopt sinds 1 januari 2010 uitsluitend duurzaam in. Gemeenten hanteren in 2010 de norm van 75% voor duurzaam inkopen, provincies en waterschappen 50%. Deze overheidsorganen gaan echter op termijn 100% duurzaam inkopen.