Gemeente Hoorn

Gemeente stelt jongeren aansprakelijk voor beschadiging dak sportcentrum De Opgang

De gemeente Hoorn stelt vijf jongeren aansprakelijk voor de schade die zij hebben toegebracht aan het dak van sporthal De Opgang. Uit gegevens van de politie blijkt dat een groep van vijf Hoornse jongeren op 8 juni van dit jaar asbesthoudende leitjes van het dak van de sporthal heeft getikt. Op basis van het Burgerlijk Wetboek zijn alle vijf aansprakelijk voor de totale schade die op 8 juni is veroorzaakt en op ca. 250 euro wordt geraamd.

We willen duidelijk maken dat we optreden tegen vernielingen. Het gaat bij deze aansprakelijkstelling alleen om de schade aan het dak. Omdat deze leitjes niet op de grond terecht zijn gekomen, zijn er hiervoor geen schoonmaakkosten gemaakt. Als dat wel het geval was, zou de schade aanzienlijk hoger zijn, aldus wethouder Tonnaer.

Schoonmaakactie afgerond Op 8 juni was de schoonmaak van de omgeving van de sporthal in volle gang, nadat een aannemer de gemeente erop had geattendeerd dat er met regelmaat asbesthoudende leitjes van het dak in het openbaar gebied terechtkwamen. Deze schoonmaakactie is half juli met goed resultaat afgerond. Bodemonderzoek in het groen rond de sporthal heeft uitgewezen dat het met de hand weghalen van stukjes asbest uit het gras en de struiken grondig genoeg is uitgevoerd, zodat hier geen extra maatregelen nodig zijn. De hekken rond het groen zijn dan ook weggehaald. Er blijven de komende maanden nog wel hekken direct rond de sporthal staan. Dit om te voorkomen dat bij beschadiging van het dak opnieuw kapotte leitjes in het openbaar gebied terecht komen.

Definitieve oplossing Inmiddels hebben B en W laten onderzoeken wat de beste oplossing voor het dak van de sporthal is. Het college kiest ervoor om het dak zo snel mogelijk te vervangen door een compleet nieuw dak. Uitvoering van de werkzaamheden gaat in het najaar plaatsvinden, nadat volgens de geldende regels aanbesteding heeft plaatsgevonden, de benodigde vergunningen zijn verleend en de gemeenteraad het geld voor deze operatie beschikbaar heeft gesteld.