LLiNK

Rotterdam, 12 juli 2010

Looking for Reconciliation

Jonge televisieverslaggever op zoek naar verzoening

Op 5 augustus zendt LLiNK de indrukwekkende documentaire "Looking for Reconciliation" uit. In de documentaire volgen we de jonge, onervaren verslaggever Z van de oppositiezender Democratic Voice of Burma. Tijdens zijn zoektocht naar verzoening vertelt hij waarom democratie voor hem zo belangrijk is.

De militaire junta van Birma (Myanmar) heeft voor 2010 verkiezingen beloofd en de start van een verzoeningsproces. Inmiddels is duidelijk dat de generaals niet van plan zijn de macht terug te geven aan het volk. Voor een reportage van de oppositiezender Democratic Voice of Burma gaat verslaggever Z daarom op zoek naar voorbeelden van democratisering en verzoening in andere landen. Gewapend met een kleine camera en gammel statief, reist hij naar Indonesië, Tsjechië, Zuid-Afrika, Irak en Cambodja. Deze landen hebben jarenlang geleden onder een dictatuur, maar hebben inmiddels een democratisch gekozen regering. Hoe zijn de landen democratisch geworden? Wat is er gebeurd met de voormalige machthebbers? En hoe is het verzoeningsproces verlopen?

De documentaire is ook het verhaal van een jonge televisieverslaggever die door schade en schande leert hoe hij een televisiereportage moet maken. Z ontmoet Nobelprijs-winnaars, slachtoffers en daders. We zien hoe de jonge verslaggever meegevoerd wordt door de emoties van de slachtoffers en soms totaal gefrustreerd raakt omdat hij de mensen die hij wil interviewen niet te spreken krijgt. Een eindredacteur die meerdere keren per dag belt, maakt de situatie niet beter.

Tijdens de reis vertelt Z zijn levensverhaal. Het verhaal van een jongen uit de sloppenwijken van Rangoon die journalist werd en zijn land moest ontvluchten om niet jarenlang in de gevangenis te belanden.

Een trailer van de documentaire is te vinden op: http://www.youtube.com/watch?v=dtXLCc-nlvg

Looking for Reconciliation, donderdag 5 augustus 2010, 22:50 uur, Nederland 2


---------
NOOT VOOR DE REDACTIE,

LLiNK