Ingezonden persbericht



VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag
Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl www.vng.nl

VNG Magazine nr. 18 vrijdag 6 augustus 2010


* Gemeenten zitten niet te wachten op Leegstandwet Een nieuwe wet verbiedt kraken van woningen en gebouwen en moet leegstand terugdringen. Gemeenten krijgen daarbij een rol toebedeeld. Maar hoe streng gaan ze toezien op de naleving van de Wet kraken en leegstand? Er heerst scepsis, men verwacht niet dat er veel verandert.


* Bindende afspraken over politiewerk
Om de lokale veiligheid verder te kunnen verbeteren, moet de samenwerking tussen gemeente en politie worden gemoderniseerd. Gemeenten moeten bindende afspraken kunnen maken over wat de politie levert. Dat staat in Sleuren of sturen?, een onderzoek in opdracht van de VNG.


* Een verbod op gratis dancefeesten?
Gratis dancefeesten staan ter discussie. Twee weken geleden nog vielen er 21 doden te betreuren bij de Love Parade in Duisburg. En in augustus vorig jaar liep Veronica Sunset Grooves op het strand van Hoek van Holland gierend uit de hand. Korpschef Henk van Essen van de politie Haaglanden pleitte onlangs voor een verbod op gratis dancefeesten. Ruim de helft van de gemeenten is daar tegen, zo bleek uit een recente ledenpeiling van de VNG.


* Ecologisch beheer redt bijen
Dit jaar ging bijna één op de vier bijenvolken in ons land dood. Burgemeester Henk Zomerdijk van de gemeente Duiven, al dertig jaar imker, maakt zich ernstige zorgen. Bijen zijn voor tachtig procent verantwoordelijk voor de groei van wilde bloemen en planten. Zonder bijen ligt er dertig procent minder groenten en fruit in de winkel. Maar gemeenten hoeven niet machteloos toe te kijken, zegt Zomerdijk. Ecologisch beheer kan de bijen redden.


* Bonairiaan heeft haat-liefderelatie met Nederland Hoe dan ook wordt Bonaire op 10 oktober een openbaar lichaam ofwel bijzondere gemeente van Nederland; daar kan ook het komende referendum van 3 september niets aan veranderen. 'Het point of no return is bereikt', zegt Jopie Abraham, voorman van de Partido Demokratiko Boneriano (PDB) - de 'rode' partij, die sinds mei vorig jaar aan de macht is en voordien fel gekant was tegen integratie binnen het staatkundige bestel van Nederland. Abraham plaatst zijn visie in historisch perspectief.


* Gemeenten met betaald voetbal luiden de noodklok Voetbal is belangrijk maar het is de vraag hoeveel geld gemeenten nog in het betaald voetbal moeten stoppen, vindt de Tilburgse sportwethouder Jan Hamming. De bedrijfstak is volgens hem totaal verziekt.


* Ordening in evenementenbeleid
Gemeenten krijgen een handreiking voor evenementen. De behoefte hieraan is groot en is na het recente drama bij de Love Parade in Duisburg nog sterker geworden.


* Minder geld voor bijstand
Gemeenten krijgen dit jaar minder geld voor bijstandsuitkeringen dan verwacht. Dat heeft demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekendgemaakt. Hij baseert zich op cijfers van het CPB, die onder meer een daling laten zien van het aantal werklozen.


* Raadsleden hebben onvoldoende financieel inzicht Raadsleden hebben niet voldoende inzicht in de financiële positie van hun gemeente. Dat komt onder meer doordat beschikbare informatie vaak nog te onduidelijk en ontoegankelijk is, zo blijkt uit onderzoek van BMC in opdracht van het ministerie van BZK.


* Burgerlijke stand ook elektronisch
Gemeenten kunnen overgaan tot elektronische dienstverlening bij de burgerlijke stand. Het aanbieden van elektronische dienstverlening is voorlopig nog niet verplicht, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gegaan.


* VNG Nieuws
VNG-breed debat over toekomst van het lokaal bestuur De VNG bepaalt samen met de achterban de komende maanden de visie op de toekomst van het lokaal bestuur in Nederland. In VNG Nieuws enkele bijdragen aan het debat. Verder in VNG Nieuws:

* Netwerkbijeenkomsten Europa-ambtenaren

* Bende van Bart zoekt nieuwe leden

* Trainees met eigen website

* Zeeuws energieloket

In de vakantieperiode verschijnt VNG Magazine driewekelijks: Op 27 augustus verschijnt nr. 19. Daarna is de frequentie weer tweewekelijks.

Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.