VU Medisch Centrum


Nieuwe leerstoel voor versterking verzekeringsgeneeskunde

Per 1 augustus stelt UWV de leerstoel 'Academisering van de Verzekeringsgeneeskunde' in bij VU medisch centrum. Verzekerings- en bedrijfsarts Han (J.R.) Anema gaat als bijzonder hoogleraar deze leerstoel bekleden.

Evidence-based handelen
Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid zijn een groot probleem voor de volksgezondheid in Nederland. De maatschappelijke kosten hiervan worden in ons land geschat op 30 miljard euro per jaar. Wanneer iemand beperkt functioneert, beoordeelt de verzekeringsarts of er sprake is van een medisch objectief vast te stellen stoornis als gevolg van ziekte of gebrek. De arts is ook betrokken bij de begeleiding en re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. In Nederland zijn ruim 1.000 verzekeringsartsen actief, waarvan ruim 700 bij UWV. De Gezondheidsraad is van mening dat het medisch handelen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid beter kan verlopen door onder andere meer wetenschappelijk onderzoek en het opstellen van gezamenlijke richtlijnen. Daarom stelt UWV een leerstoel in bij VUmc voor de bevordering van evidence-based handelen van verzekeringsartsen én andere artsen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

KCVG
Han Anema, werkzaam bij de afdeling sociale geneeskunde en EMGO+ van VUmc, heeft veel onderzoek gedaan naar kosteneffectiviteit van re-integratie en interventies bij arbeidsongeschiktheid. Hij is sinds de oprichting in 2005 verbonden aan het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG). Het KCVG is een samenwerkingsverband tussen UWV, AMC, UMCG en VUmc en zet zich onder andere in voor meer wetenschappelijk onderzoek, innovatie en onderwijs op het gebied van de verzekeringsgeneeskunde. Daarbij spelen de verzekeringsartsen een grote rol. Met de invulling van de leerstoel academisering van de verzekeringsgeneeskunde worden de ambities van het KCVG verder ingevuld.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en contactgegevens kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450 of van UWV met drs.D. Holtkamp 0611 534 275. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (