Ingezonden persbericht


Ontdekkingstocht door De Pijp, een bruisende smeltkroes Wandelroute en fietstocht door een trendy volksbuurt voor wereldburgers

De Pijp is een van de kleurrijkste buurten van Amsterdam. Van ras-Amsterdammer tot expat, en van student tot trendsetter: iedereen voelt zich thuis in deze levendige en trendy volksbuurt. Het hart van De Pijp is de Albert Cuypmarkt, waar meteen duidelijk wordt dat de wijk een smeltkroes van culturen is. Twee nieuwe boekjes met een wandelroute en een fietstocht laten de leukste en mooiste plekjes zien van deze buurt. De kleurrijke boekjes, inclusief een uitklapbare plattegrond, zijn voor ¤ 2,50 vverkrijgbaar bij onder meer alle VVV vestigingen van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB).

In de boekjes is een schat aan smakelijke anekdotes te vinden. De wandeling begint bij het Huis met de Kabouters, een soort sprookjeshuis uit 1884. Minstens zo fantasievol is de architectuur van de Amsterdamse School, waarvan de Pijp een wereldberoemd voorbeeld biedt: het complex van De Dageraad uit 1920. Het standbeeld voor André Hazes, geboren in de Pijp, ontbreekt uiteraard niet op de route. De Albert Cuypmarkt vormt het hart van De Pijp, al meer dan 100 jaar één van de grootste dagmarkten van Europa. In de straten rond de Albert Cuyp zijn restaurants te vinden waar je smaken uit de hele wereld kunt proeven. Van Indische toko's en exotische Syrische restaurants, tot de typische Amsterdamse kroegen en eetcafés die op bijna elke straathoek te vinden zijn. Ook zitten er Islamitische slagerijen, Spaanse delicatessenwinkels en Turkse kruideniers. In etalages van oosterse bazaars vind je felgekleurde stoffen en muiltjes met omkrullende punt, die afkomstig lijken uit de verhalen van Duizend-en-één-nacht. De combinatie van volksbuurt en internationale, trendy wijk maakt De Pijp uniek. De wandeling en de fietsroute door De Pijp duren beide ongeveer 1,5 uur. De wandel- en fietsroute zijn verkrijgbaar in vijf talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans en Italiaans). Er is ook een audiotour in het Nederlands en Engels die te downloaden is via www.exploreamsterdam.nl

Toeristische informatie in De Pijp

Als onderdeel van de toeristische ontwikkeling van De Pijp, opent op 5 augustus een VVV agentschap bij rondvaartrederij Amsterdam Canal Cruises aan de Stadhouderskade, tegenover de Heineken Brouwerij. Bezoekers kunnen hier zeven dagen per week alle informatie krijgen in vijf talen, inclusief handige producten zoals de I amsterdam Card. Het VVV agentschap is open van 9.00 tot 18.00 uur. Deze zomer werd in De Pijp ook de nieuwe toeristische bewegwijzering voor voetgangers in gebruik genomen.

Andere gezichten van Amsterdam

De boekjes met wandelingen en fietstochten maken deel uit van het project 'Andere gezichten van Amsterdam' dat ATCB is gestart in opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de stadsdelen. Achtergrond van het project is dat er in de buurten rond de binnenstad veel bijzondere bezienswaardigheden zijn te vinden die bij bezoekers - en zelfss bij vele Amsterdammers - niet bekend zijn. Iedereen kkent de historische grachtengordel en de wereldberoemde musea van Amsterdam, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Alle informatie over wandelingen en fietstochten in de zes gebieden is te vinden op www.exploreamsterdam.nl Op deze website zijn ook filmpjes te zien met verrassende beelden die bezoekers nieuwsgierig maken naar de 'andere gezichten' van Amsterdam.



Ingezonden persbericht