In het persbericht dat op donderdag 5 augustus verstuurd is, is een fout geslopen. In het bericht wordt gesproken over 1.750 ExaByte terwijl het 1,750 ExaByte betreft. In onderstaand bericht is deze correctie opgenomen en wij verzoeken u dan ook dit bericht als de correcte versie te beschouwen.

Persbericht

AMS-IX laat positieve cijfers zien over 2009
~ Belangrijkste peering punt in Europa haalt voor het eerst omzet van meer dan 10 miljoen euro ~

Amsterdam, 9 augustus, 2010 - AMS-IX, één van 's werelds grootste Internet exchanges, zag 21 procent groei in netto inkomsten in 2009 en bereikte voor het eerst een omzet van meer dan 10 miljoen euro. Daarnaast traden, net als in 2008, bijna 50 nieuwe leden toe tot de exchange.

In 2009 heeft AMS-IX diverse activiteiten ondernomen om de dienstverlening richting haar klanten uit te breiden. Zo implementeerde het een volledig nieuwe MPLS/VPLS infrastructuur. Door dit flexibele en stabiele platform kunnen de komende 5 jaar de ontwikkeling van de Internet exchange en de groei van het uitgewisselde Internetverkeer gegarandeerd worden. Behalve een toename in het aantal leden en poorten, biedt dit ook de mogelijkheid om hogere serviceniveaus en andere diensten en toepassingen te ontwikkelen.

Voor 2010 staan op de infrastructurele agenda onder andere de implementatie van 10 Gigabit Ethernet blades met een hoge dichtheid (8*10GE) voor de Brocade MLX switches en de uitbreiding naar nieuwe locaties op de planning.

Het nieuwe MPLS/VPLS platform heeft ook de verdere ontwikkeling van het AMS-IX partnerprogramma (APP 2010) mogelijk gemaakt. Via dit programma kunnen partners AMS-IX capaciteit doorverkopen en hun product- en dienstenportfolio uitbreiden met één van de grootste professionele en neutrale exchanges. Er bestaat hiervoor met name een behoefte in landen uit Oost Europa, het Midden Oosten en Azië. AMS-IX verwacht dat door het nieuwe partnerprogramma de verkoop van poorten met 50% zal toenemen.

AMS-IX ondersteunt tevens een aantal initiatieven 'For the good of the Internet' met een wereldwijde focus. In maart 2009 exporteerde AMS-IX haar succesformule - netwerkneutraal, onafhankelijk en een non-profit karakter - naar het Caribisch gebied en opende de CAR-IX. Door de bouw van het IP-knooppunt en peeringplatform wordt het uitwisselen van IP-verkeer in deze regio een stuk goedkoper.

In 2009 bedroeg het totale volume van het dataverkeer tussen AMS-IX-leden een indrukwekkende 1,750 ExaByte. Voor wat betreft het verkeer per seconde oftewel traffic-rate werd verwacht dat in 2009 de grens van één Terabit per seconde overschreden zou worden. Vanwege de wereldwijde afnemende groei van het Internet wordt deze grens naar verwachting na de zomer van 2010 behaald. Momenteel worden er al pieken van 940 Gpbs bereikt. Gekeken naar de aansluitingen verwacht AMS-IX voor 2010 een gemiddelde groei tot 650 á 750 poorten, die met name gerealiseerd zal worden door 10 Gigabit Ethernet.

"Door de nieuwe infrastructuur kunnen we niet alleen blijven groeien, maar het stelt ons ook in staat om meerdere stromen van een individueel netwerk te identificeren en als aparte aansluitingen te behandelen. Dit inspireerde ons om partners de mogelijkheid te bieden om AMS-IX poorten binnen hun eigen netwerk te verkopen", zegt Job Witteman, CEO bij AMS-IX. "Deze verbreding van onze horizon maakt AMS-IX aantrekkelijk voor nieuwe peering communities. Daarnaast biedt het leden en partners de mogelijkheid om verder financieel voordeel te halen uit de exchange. En dit is nieuw: we verhogen niet alleen de waarde van de exchange en van zijn leden, maar verhogen ook de gehele waarde voor alle deelnemers."

(516 woorden)