Volker Wessels Stevin NV

VolkerWessels krijgt opdracht voor uitbreiding lightrailnetwerk Manchester

VolkerRail, het spoorwegbouw- en onderhoudsbedrijf van VolkerWessels, heeft in Engeland de opdracht gekregen voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van een nieuw lightrail-netwerk in en rond Manchester.

Samen met de partners binnen het MPT-consortium (Laing O'Rourke en Thales), is van GMPTE (Greater Manchester Passenger Transport Executive) de opdracht verkregen om een drietal nieuwe lightrailverbindingen te realiseren. Met deze order is een bedrag gemoeid van in totaal ruim 330 miljoen euro. VolkerWessels maakt via VolkerRail UK voor 31% deel uit van dit consortium.

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van VolkerWessels: "Manchester kent van oudsher geen ondergronds metronetwerk maar beschikt wel over een tramnetwerk. Dit Manchester Metrolink systeem (waarmee dagelijks nu al 20 miljoen passagiers worden vervoerd) wordt de komende jaren uitgebreid met de lightrailverbindingen naar de steden Oldham (2,4 km nieuw spoor) en Rochdale (1,1 km) en een verbinding naar Manchester Airport (14,5 km) waarover straks 62 nieuwe trams zullen rijden. Ook komen er nieuwe ticketmachines, verbeterde reizigersfaciliteiten en reizigersinformatiesystemen. Wij zullen ons met VolkerRail vooral toeleggen op het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de spoorinfrastructuur," aldus Van de Aast.

"Wij zorgen er samen voor dat de langverwachte uitbreiding van het Metrolink-netwerk in Manchester gestalte kan krijgen. In een eerder stadium zijn we al gestart met de uitbreidingswerkzaamheden van dit Metrolink-netwerk. Die werkzaamheden verlopen naar grote tevredenheid. De nieuwe opdracht betekent een mijlpaal voor Manchester en omgeving. Het lightrailnetwerk wordt in zijn totaliteit namelijk bijna verdrievoudigd als je het vergelijkt met het netwerk van vandaag."

De verbindingen met de stadscentra van Oldham en Rochdale zijn in het voorjaar van 2014 gereed, de verbinding met Manchester Airport in de zomer van 2016.