Ingezonden persbericht


Houten, 4 augustus 2010

HUNTING & ZN. in de race voor regietalenten prijs Calgary Eerste Nederlandse film ooit in Maverick competitie Calgary ()

De speelfilm Hunting & Zn. van regisseur Sander Burger is geselecteerd voor de Maverick Competitie van het International Film Festival in Calgary, één van de grootste filmfestivals van Canada. De Maverick Competitie selecteert per jaar slechts 10 films van opkomende regietalenten. Deze films hebben als voorwaarde de eerste of tweede film te zijn van de regisseurs. Hunting & Zn. is Burgers 2e speelfilm. In 2006 regisseerde hij de film Olivier etc.. Programma directeur Trevor Smith noemde de film Hunting & Zn. "enorm krachtig en verontrustend". Ook was Smith erg onder de indruk van de sterke performances van hoofdrolspelers Dragan Bakema en Maria Kraakman. De winnende film van de Maverick Competitie wordt beloond met een geldprijs van $ 25.000.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse film in de selectie is opgenomen. De winnaar van de Maverick Award van vorig jaar was de film Karaoke van Chris Chong, bekend van de Quinzaine des Réalisateurs selectie in Cannes 2009. De bekroonde Zweedse film Let the Right One In was de winnaar van het festival in 2008. Het Calgary International Film Festival, dat 24 september van start gaat, selecteerde eerder films van Yang Ik-Joon, Jane Campion, István Szabó, Olivier Assayas, Pedro Almodóvar en Walter Salles. Hunting & Zn. kende eerder dit jaar een succesvolle roulatie in de filmtheaters en is sinds 14 juli op DVD verkrijgbaar. De film zal ook op de aanstaande editie van het Nederlands Film Festival vertoond worden. Eerder was Hunting & Zn. onder andere al geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam en beleefde de film zijn wereldpremière tijdens het prestigieuze New Directors New Films in New York.

Hunting & Zn. speelt in het heden, in een gemiddeld Nederlands dorp, waar winkelketens als Blokker en Zeeman de dienst uitmaken. De twee voornaamste karakters zijn een jonge man, gespeeld door Dragan Bakema (Brownian Movement, Joy, In Therapie, Shocking Blue), en Maria Kraakman (My Queen Karo, Guernsey) als jonge vrouw. Ze zijn net getrouwd en leiden een keurig burgermansbestaan: ze spiegelen zich aan alles wat de televisie en de lifestylebladen hen voorschrijft. Ze lijken gelukkig met hun bestaan, totdat de cosmetica waarmee ze hun illusionaire leven mee hebben ingesmeerd begint te barsten. En dan begint alles wat vanzelfsprekend lijkt, te kantelen.

Noot voor redacties
Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht