Holland Colours


Aanzienlijk hogere omzet Holland Colours in eerste kwartaal 2010/2011

Belangrijkste ontwikkelingen:

· 32% hogere omzet

· Zeer sterke verbetering van bedrijfs- en nettoresultaat
· Nieuwe financieringsovereenkomst

· Omzetverwachting voor eerste halfjaar verhoogd

In het eerste kwartaal van het boekjaar 2010/2011 realiseerde Holland Colours een 32% hogere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Hierbij dient echter wel de kanttekening te worden gemaakt dat de vergelijkingsbasis in dit kwartaal gunstig was. In het eerste kwartaal van vorig boekjaar was de omzet 26% lager dan het jaar daarvoor. De omzet over het eerste kwartaal 2010/2011 komt in de buurt van het niveau van voor de economische crisis. Valutaeffecten, vooral als gevolg van de hogere koers van de Amerikaanse dollar, hebben een positief effect gehad op de omzetontwikkeling in dit kwartaal.

Dankzij de hogere omzet, een verbetering van de brutomarge en ondanks een lichte stijging van de bedrijfslasten kon het eerste kwartaal worden afgesloten met een zeer sterke verbetering van het bedrijfs- en nettoresultaat ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste kwartaal liet de omzet in de focusmarkt Bouw & Constructie een aanzienlijke stijging zien ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Deze stijging komt voor het grootste deel voor rekening van de Divisie Americas maar ook in Europa was er sprake van een sterke verbetering in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Aanvulling van voorraden in de pijplijn heeft een gunstige invloed gehad op de omzetontwikkeling.

Ten opzichte van vorig jaar realiseerde de focusmarkt Verpakkingen een sterke omzetstijging in het eerste kwartaal. Alle divisies droegen bij aan deze groei maar de mate waarin was verschillend. Vooral Americas en Azië deden het beter dan vorig jaar. Europa bleef hier met een geringe groei van de omzet wat achter.

Ook de focusmarkt Siliconen & Elastomeren liet in het eerste kwartaal een sterke stijging van de omzet zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alle divisies realiseerden een hogere omzet in deze focusmarkt.

De toename van het activiteitenniveau heeft tot een sterke stijging van het werkkapitaal geleid. In het eerste kwartaal is de beschikbaarheid van grondstoffen, onder andere door afname van voorraden bij leveranciers, onder druk komen te staan. Om aan de vraag van klanten te blijven voldoen is de voorraad van kritische grondstoffen tijdelijk verhoogd. Ondanks de toename van het werkkapitaal is de Total Debt / EBITDA ratio ruim binnen de met de bank overeengekomen ratio's gebleven.

Holland Colours heeft onlangs een nieuwe financieringsovereenkomst afgesloten. Hiermee wordt een verlaging van de rentetarieven gerealiseerd. De bankconvenanten en de gestelde zekerheden zijn ten opzichte van eind maart 2010 nagenoeg gelijk gebleven.

De resultaten over het eerste halfjaar van het boekjaar 2010/2011 zullen op donderdag 4 november 2010 na beurs bekend gemaakt worden. Onvoorziene gebeurtenissen buiten beschouwing gelaten, wordt over het eerste halfjaar een sterke stijging van de omzet en een meer dan evenredige stijging van het resultaat verwacht. Vanwege de onzekere economische ontwikkelingen doet Holland Colours geen uitspraken over het gehele boekjaar 2010/2011.

Apeldoorn, 5 augustus 2010


1





HOLLAND COLOURS

Profiel


· Circa 380 medewerkers;

· 2000 klanten in 80 landen;

· 10 locaties;

· Wereldwijd netwerk van agenten;

· Iedere medewerker is aandeelhouder.

Holland Colours NV is opgericht in 1979 en staat sinds 1989 genoteerd op de beurs van NYSE Euronext Amsterdam. Het bedrijf is een onafhankelijke Nederlandse onderneming met vestigingen in Noord-Amerika en Mexico, Europa en Azië. Holland Colours maakt producten voor het inkleuren van kunststoffen. De belangrijkste producten zijn Holcobatch en Holcoprill. Beide producten bieden als voordelen dat zij `free flowing', stofvrij en zeer goed doseerbaar zijn. Daarnaast maakt Holland Colours pasta's voor het inkleuren van siliconen, elastomeren, PET-verpakkingen en andere toepassingen.

Holland Colours concentreert zich wereldwijd op drie focusmarkten:


· Bouw & Constructie (vooral PVC toepassingen);
· Verpakkingen (vooral PET-toepassingen);
· Siliconen & Elastomeren.

Ongeveer 85% van de omzet wordt in deze drie markten gerealiseerd.

Vrijwel de hele productie komt voor rekening van de vier hoofdlocaties in Nederland, Hongarije, de Verenigde Staten en Indonesië.

Holland Colours is georganiseerd in drie regionale divisies die zich als `profit centres' toeleggen op hun eigen regio: Europa (inclusief Midden-Oosten en Afrika), Americas en Azië. De globale omzetverdeling is Europa 60%, Americas 30% en Azië 10%.

Belangrijke data:

4 november 2010
Publicatie halfjaarcijfers 2010/2011 (na beurs)

HOLLAND COLOURS NV
PO Box 720 | 7300 AS Apeldoorn | The Netherlands
T +31 (0)55 368 0700 | F +31 (0)55 366 29 81
ir@hollandcolours.com
www.hollandcolours.com

2






---- --