Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GROTE NAMEN OP THEATER OP DE MARKT 2010
14e editie openluchttheaterfestival van 5 tot 8 augustus in Hasselt

Van 5 tot 8 augustus kleurt Theater op de Markt de binnenstad van Hasselt voor de veertiende keer. Het initiatief van de Provincie Limburg verwelkomt zo'n 50 van de beste theatergezelschappen uit Vlaanderen, Europa en ver daarbuiten. Op verschillende locaties verspreid over Hasselt brengen ze uniek openlucht- en straattheater en grootse of net intieme circusvoorstellingen voor jong en oud. Ook dit jaar staat Theater op de Markt garant voor een kwalitatief hoogstaand programma, met een internationaal karakter, met zeventien eigen co- producties én met maar liefst zes premières. In 2008 lokte Theater op de Markt 100 000 bezoekers naar Hasselt. "Toen we met Theater op de Markt begonnen in Limburg waren we pioniers. Nu doen ze dit ook in de rest van Vlaanderen. De dag van vandaag blijven we in ons cultureel beleid inzetten op onderscheidende projecten zoals Theater op de Markt.", aldus gedeputeerde van cultuur Gilbert Van Baelen.

Headliners
Theater op de Markt programmeert steevast een diversiteit aan groepen en voorstellingen. De ene al grootser, verrassender en indrukwekkender als de andere; voor ieder wat wils. Dit jaar moet je deze voorstellingen zeker gezien hebben:

Compagnie Rasposo (FR) ­ Le Chant du Dindon
Het franse familiecircus Compagnie Rasposo stond met `Parfum d'Est' en `Cirque en Fil' al op vorige edities van Theater op de Markt. Hun "cirque émotion" laat het publiek nooit onbewogen. In `Le Chant du Dindon' toont Cie Rasposo het publiek een moment van hun dagelijks leven als circusartiesten. Ze nemen de toeschouwers mee in de intieme sfeer van hun vreugde en hun dromen, maar ook in hun twijfels en in de moeilijkheden om als groep samen te leven. `Le Chant du Dindon' is een avontuurlijk en dynamisch spektakel over de broosheid van het leven. Begeleid door prachtige live muziek, komen bijna alle circustechnieken aan bod in deze sfeervolle en toegankelijke familievoorstelling.

Compagnie Rasposo speelt op donderdag 5, vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 augustus, telkens `s avonds in een tent aan het Cultuurcentrum Hasselt.
(Co-productie Theater op de Markt)

Race Horse Company (FI) ­ Petit Mal
Het Finse Race Horse Company zou wel eens dé revelatie van Theater op de Markt 2010 kunnen worden... Als één van de tien geselecteerde gezelschappen binnen Jeunes Talents Cirque Europe, een Europees initiatief dat getalenteerde circusartiesten wil ontdekken, ondersteunen en speelkansen beiden, hebben ze een grote stap gezet om de wereld te veroveren. `Petit Mal' is een indrukwekkende circusopvoering van drie mannen, die qua sfeer geenszins aan gezelschappen als Cirque du Soleil doet denken. De voorstelling is hevig, vol actie en met een groot aandeel absurde zwarte humor, blauwe plekken, stroboscopisch licht en vindingrijkheid. Een aanrader!

Race Horse Company speelt op zaterdag 7 en zondag 8 augustus in de Sporthal van KA2 in Hasselt.

Op Theater op de Markt 2010 spelen o.a. ook Circus Ronaldo (BE), Cirque Hirsute (FR), D'irque & Fien (BE), Studio Orka (BE), Escarlata Circus (SP), Theater Tol (BE), De Stijle, Want (NL), Noa & Uri (HU), De Jongens (NL), Berlin (BE), Teatro Pachuco (MX), PAN.OPTIKUM (D), Cirque Baroque (FR) en vele anderen... Het volledige programma wordt eind juni bekendgemaakt.

Vaste waarden
Voor de 14e editie van het zomerfestival haalt Theater op de Markt opnieuw haar grootste troeven boven. De vaste waarden blijven: oog voor kwaliteit, een internationaal karakter en aandacht voor het publiek.

Kwalitatief sterk programma
Theater op de Markt houdt er nog steeds aan om niet "blind" te programmeren. Enkel voorstellingen die iemand van de ploeg gezien en goed bevonden heeft, komen in aanmerking om op Theater op de Markt te staan. Zo garandeert Theater op de Markt een programma van kwalitatief sterke voorstellingen, zowel voor het publiek als voor de vele internationale professionelen die in Hasselt op prospectie komen.

Internationaal karakter
Theater op de Markt 2010 verwelkomt heel wat internationale theatergezelschappen. Zo neemt de Nederlandse groep De Jongens je mee in een bijzonder spannend en levensecht achtervolgingsverhaal. PAN.OPTIKUM uit Duitsland zorgt voor een theatraal vuurwerkspektakel op de openingsavond en het Catalaanse Escarlata Circus brengt een schouwspel van dansende kolen, rondvliegende messen en zingende courgettes... Race Horse Company uit Finland is dan weer hét toonbeeld van aanstormend, hevig, jong circustalent. Er spelen bovendien heel wat Franse kleppers, zoals Cirque Baroque, EIDO en Les Grooms, natuurlijk met Compagnie Rasposo als koploper. Ook de bezoekers zorgen voor een internationale noot. Zo'n 100 organisatoren van andere theaterfestivals uit heel Europa komen naar Theater op de Markt om nieuwe en verrassende voorstellingen te bekijken en eventueel te boeken. Het spreekt voor zich dat dit grote kansen creëert voor alle artiesten die op Theater op de Markt spelen.

Publieksvriendelijk
Theater op de Markt blijft in de eerste plaats een publieksfestival. De meeste voorstellingen vinden plaats in openlucht en heel wat optredens zijn gratis. Wanneer het publiek toch moet betalen, worden de toegangsprijzen bewust laag gehouden worden.
Dit jaar besteedt Theater op de Markt extra aandacht aan de zichtbaarheid van de voorstellingen. Tegenover 2008 zullen er dubbel zoveel tribunes staan in Hasselt. Theater op de Markt zorgt bovendien voor enkele leuke publieksgadgets die het publiekscomfort tijdens het festival verbeteren.

Tickets zullen beschikbaar zijn vanaf 1 juli 2010.

Theater op de Markt is een initiatief van de Provincie Limburg en wordt georganiseerd door het Provinciaal Domein Dommelhof i.s.m. stad Hasselt. Theater op de Markt geniet steun van de Vlaamse Gemeenschap.

INFO:
www.theateropdemarkt.be
+32 (0)11 80 50 02