Gemeente Sneek


boot van het jaar 2010

Beurtschip Tjerk Hiddes is Boot van het Jaar 2010

Tjerk Hiddes Het 100-jarig motorbeurtschip Tjerk Hiddes uit Gorredijk is benoemd tot Boot van het Jaar 2010. Het nostalgische beurtschip zal onder die titel meevaren met de Vlootschouw Sneek op vrijdag 6 augustus.

Motorbeurtschip "Tjerk Hiddes" is in 1910 gebouwd op de werf van Boot te Leiderdorp, voor rekening van de kruidenier Albert Heijn uit Zaandam. In 1915 werd het schip verkocht aan schipper Slump uit Sneek, welke het op zijn beurt in 1918 verkocht aan de gebroeders Van der Werf. De gebroeders gebruikten het schip als opvolger van hun schip "Tjerk Hiddes" - deze was met een deklast stro vergaan op het Sneekermeer. De opvolger kreeg ook de naam "Tjerk Hiddes". Het schip werd opgeknapt en enkele jaren later voorzien van een nieuwe motor. Tot 1963 verzorgde de "Tjerk Hiddes" een beurtdienst vanuit Gorredijk, via Aldeboarn en Akkrum, naar Sneek. Het schip is nog steeds in bezit van dezelfde familie, maar wordt uitsluitend nog voor pleziertochten gebruikt. Het schip is regelmatig te zien op het Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen. De thuishaven is nu Gorredijk.

Het feit dat de Tjerk Hiddes haar beurtvaart t/m 1963 had op de route Gorredijk - Sneek en daarmee een plaats heeft verworven in de cultuur en economische historie van Sneek, mede als het gegeven dat dit motorbeurtschip in 2010 haar 100-jarig jubileum viert, is reden geweest tot deze eervolle benoeming.

Meer over de Sneekweek, klik hier