KNHS

Voor de Nederlandse springruiters is het vrijdag de dood of de gladiolen

2 augustus 2010
Nations Cup Dublin

Rob Ehrens weet niet van opgeven

DUBLIN (KNHS) - De bondscoach van de Nederlandse springruiters Rob Ehrens blijft vechten om ook in 2011 met het Oranje kwartet aan de start te komen van de Meydan FEI Nations Cup competitie. "We kunnen het ons niet permitteren volgend jaar met onze A-equipe veroordeeld te zijn tot deelname aan de Promotional League", stelt Ehrens onomwonden.

Met nog één enkele wedstrijd voor de boeg, komende vrijdag in Dublin, zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten van Amerika én Duitsland in elk geval zeker dat zij volgend jaar wederom van start mogen gaan in de Super League van de mondiale springsport. Ierland zou in eigen huis nog kunnen degraderen, wanneer Spanje in Dublin wint en Ierland slechts achtste zou worden, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De strijd om degradatie gaat tussen Spanje (23 p.), Nederland (21 p.), Zweden (15.5 p.) en Zwitserland (15 p.) Voor het Oranje kwartet zit er in Dublin niets anders op dan Spanje op zijn minst drie plaatsen achter zich te laten, terwijl de Zweden en de Zwitsers geen zes punten op Nederland mogen inlopen. De veiligste manier voor het Oranje kwartet om in 2011 verzekerd te zijn van deelname aan deze acht wedstrijden tellende competitie is gewoon winnen. Dan eindigt Nederland op 31 punten en ook al zou Spanje tweede worden, dan nog zouden zij op 30 punten eindigen en degraderen. Polen, die afgelopen vrijdag al niet meer aan de start verscheen in Hickstead, is reeds gedegradeerd. Frankrijk, die de eerste drie wedstrijden in deze competitie op rij winnend afsloot, lijkt de zege alleen nog te kunnen ontgaan als zij in Dublin geen enkele punt weet te scoren en de Britten hun huzarenstukje van afgelopen vrijdag weten te herhalen door ook in Dublin te gaan winnen. De strijd om de tweede en derde plek is ook nog geheel open, maar staat helemaal in de schaduw van de strijd om de zesde plaats.

Het heeft er alle schijn van dat Rob Ehrens in Dublin het sterkst denkbare team voor Nederland aan de start brengt dat mogelijk lijkt. Jur Vrieling (Holwierde) heeft sinds enige tijd de beschikking over de fantastisch springende hengst VDL Bubalu. Deze zoon van Baloubet du Rouet x Nimmerdor werd door de familie Van de Lageweg, de eigenaren van VDL Stud, in het Friese Beers gefokt. In Falsterbö en in Hickstead leverde deze combinatie zeer goede prestaties en Vrieling en Bubalu zijn halverwege dit seizoen een welkome versterking van het Nederlandse team gebleken.

Marc Houtzager (Rouveen) heeft in HBC Tamino, Numero Uno x Farmer, één van de meest getalenteerde jonge springpaarden van Nederland onder het zadel. Met voortreffelijke prestaties in de landenwedstrijden van Rotterdam (4 en 4) leverden zij een belangrijke bijdrage aan de derde plaats. In Falsterbö (4 en 4) droegen zij bij aan de tweede plek die we daar behaalden en onderstreepte deze combinatie de kwaliteiten die zij in huis heeft.

Harrie Smolders (Hooge Mierde) vormt met Exquis Walnut de Muze, Nabab de Reve x Chin Chin, een combinatie die onder druk erg goed kan en wil presteren. Dat bewezen ze in Rotterdam (0 en 4), in La Baule, waar zij tegen één enkele fout aanliepen en onder andere in de tweede manche van de landenwedstrijd in Hickstead, waarin ze foutloos bleven.

Leopold van Asten (Duizel) heeft heel bewust zijn paard VDL Groep Santana B, Mr.Blue x Almé, dit zomer seizoen de nodige rust gegeven, waardoor Ehrens een beroep op hen kan doen. "Daarom kan ik deze combinatie met een gerust hart meenemen naar Dublin", aldus de bondscoch. Met goede ritten in Falsterbö (4 en 0) leverden zij daar een belangrijke bijdrage aan de tweede plaats.

"De vijfde combinatie - ik beslis pas op donderdag hoe mijn team er uit gaat zien - wordt gevormd door Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN, Lux x Indoctro. Deze pas negenjarige merrie heeft het afgelopen seizoen veel indruk gemaakt met vier foutloze ritten in drie landenwedstrijden. In Rome kon deze merrie slechts eenmaal in actie komen en in Falsterbö had ze een echte pechfout op de sloot. Maar helaas tellen pechfoutjes ook. In Rotterdam sprong ze zeer overtuigend dubbel foutloos. Met dit team moeten we ons in Dublin kunnen mengen in de directe strijd om de overwinning en veel heel veel punten", aldus Ehrens.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.dublinhorseshow.com

Tussenstand (na 7 wedstrijden):


1) Frankrijk - 48.5

2) Groot-Brittannië - 38.5

3) USA - 37.5

4) Duitsland - 35.5

5) Ierland - 31.5

6) Spanje - 23

7) Nederland - 21

8) Zweden - 15.5

9) Zwitserland - 15

10) Polen - 0

Foto de Nations Cup - www.melissen.net