KNHS

Het mes tussen de tanden
5 augustus 2010
Dublin Horseshow

DUBLIN (KNHS) - Bondscoach Rob Ehrens laat er geen misverstanden over bestaan: "Ze moeten morgen echt met het mes tussen de tanden er tegenaan gaan!". Met ze doelt Ehrens op het Nederlandse Oranje kwartet, dat morgen de allerlaatste kans moet grijpen om ook in 2011 verzekerd te zijn van deelname aan de Meydan FEI Nations Cup.

Vrijdag staat in Dublin tijdens de aan traditie rijke Royal Dublin Horse Show de laatste etappe op het programma van deze meest prestigieuze competitie in de internationale springsport. Nederland staat nog steeds zevende en is daarmee nog steeds in degradatiegevaar. Spanje, nu zesde, is tot nu toe veilig, want dit jaar degraderen maar liefst vier van de tien deelnemende landen. De Polen, die in Hickstead verstek lieten gaan, zijn ook niet in Dublin verschenen en zijn daarmee reeds gedegradeerd. Nederland moet morgen niet alleen de Zweden (achtste) en Zwitserland (negende) achter zich houden, maar ook minimaal drie plaatsten hoger eindigen dan de Spanjaarden, die nu twee punten voorsprong hebben op het Oranje kwartet. In deze competitie levert de eerste plaats tien punten, de tweede zevende, de derde zes en zo aflopend tot en met de achtste plek, die één punt oplevert.

"We zullen morgen echt een hele goede prestatie neer moeten zetten. Ik heb de ruiters er niet van hoeven te overtuigen dat de situatie ernstig is, en dat ze echt alles op alles moeten zetten om hier een topprestatie neer te zetten. Ik heb denk ik het sterkst mogelijke team dat Nederland op dit moment op de been kan brengen hier aan de start breng", zegt Ehrens. Nederland lootte een gunstige zevende startpositie en heeft de Zweden voor zich, maar Zwitserland lootte als achtste en Spanje als negende. "Dat kan een nadeel lijken, maar als wij op eigen kracht vertrouwen en in staat zijn foutloze ritten te produceren, dan leggen we wel alle druk op de schouders van de Spanjaarden en de Zwitsers", aldus de immer optimistische Ehrens.

Voor Nederland, dat dus de zevende startpositie heeft geloot, gaat als eerste Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN van start. Tweede starter voor Nederland is Jur Vrieling (Holwierde) met de fenomenaal springende VDL Bubalu. Harrie Smolders (Hooge Mierde) is met Exquis Walnut de Muze de derde Nederlandse ruiter, terwijl Marc Houtzager (Rouveen) met HBC Tamino de rij sluit.

"Eric heeft woensdag een heel rustig rondje met Utascha gereden en dat zag er top uit. Deze merrie is superfit en fris. Bubalu liet met Jur Vrieling ook een goede verrichting zien, terwijl Walnut de Muze even moest acclimatiseren, maar op donderdag een fijne wedstrijd liep. Tamino van Marc Houtzager was op de eerste dag iets kijkerig. Dit paard is pas tien jaar en heeft nog niet vaak een indrukwekkende piste als deze in Dublin er eentje is gezien. Dat zorgde er voor dat er woensdag een paar lichte concentratieproblemen waren. Donderdag heeft Marc dit paard opnieuw gereden en Tamino sprong weer zoals we van haar gewend zijn. Volledig geconcentreerd en met alle vermogen", aldus Ehrens. Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.dublinhorseshow.com

Tussenstand (na 7 wedstrijden):


1) Frankrijk - 48.5

2) Groot-Brittannië - 38.5

3) USA - 37.5

4) Duitsland - 35.5

5) Ierland - 31.5

6) Spanje - 23

7) Nederland - 21

8) Zweden - 15.5

9) Zwitserland - 15

10) Polen - 0

Foto sfeer in Dublin door: www.melissen.net