Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, vrijdag 6 augustus 2010 9:30

Productie industrie 7 procent hoger

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in juni 7 procent hoger dan een jaar eerder. In mei werd 9 procent meer geproduceerd. Bij deze cijfers moet in ogenschouw worden genomen dat de industriële productie in het eerste half jaar van 2009 zo'n 13 procent lager was dan een jaar eerder. Ook in juni 2010 lag de productie nog steeds ruim onder het niveau van 2008.

De productietoename was het grootst in de elektrotechnische en machine-industrie en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie. De productie in deze branches was respectievelijk 22 en 17 procent hoger dan in juni 2009. De transportmiddelenindustrie realiseerde 15 procent meer productie. Ook in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie was de productie hoger dan een jaar eerder, maar met 4 en 3 procent was de toename daar meer gematigd.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode mei-juni gelijk aan die in de periode maart-april.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.