Gemeente Sneek


Welkom tijdens de Sneekweek

Burgemeester

Dit jaar vindt de Sneekweek voor de vijfenzeventigste keer plaats. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek organiseert tal van jubileumactiviteiten en als hoogtepunt zal op Hardzeildag Koningin Beatrix met haar platbodem de Groene Draeck afmeren aan het Starteiland.

Verschenen er in 1934 nog 177 zeilers aan de start, dit jaar worden er bijna 1500 verwacht. Ook het aantal bezoekers neemt nog steeds toe. Vorig jaar bezochten maar liefst 140.000 mensen de festiviteiten in Sneek en op de Snitsermar.

Traditioneel wordt de Sneekweek op vrijdagavond geopend met het hijsen van de wimpel door de Commissaris van de Koningin en 10 saluutschoten als startsein voor de vlootschouw. Alle zeilklassen die zullen strijden op de Snitsermar doen mee aan de vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort. Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van Sneek in het bijzonder.

Als burgemeester van Sneek heb ik het geluk om mijn eerste Sneekweek meteen als een speciale editie mee te maken. Het is een eer dat Hare Majesteit de Koningin dit jaar de Sneekweek bezoekt. De bekendmaking van de nieuwe Schipper in de orde van de Sneeker Pan, het bijwonen van de vlootschouw en de andere tradities, ik verwacht er veel van. Een jubileum geeft extra sfeer. Het begon al met de presentatie van het boek over 75 jaar Sneekweek. Ik verheug me erop te zien en mee te beleven hoe de stad bruist met alle extra evenementen en muziek.

Er zijn dit jaar een aantal nieuwe maatregelen ingevoerd. Samen met de politie, brandweer en de GGD/GHOR heeft de gemeente Sneek gekeken hoe het toenemende aantal bezoekers door zogenaamd `crowdmanagement' veilig van de Sneekweek kan genieten. Alle podia hebben een naam en een kleur gekregen, waardoor het voor bezoekers snel duidelijk is waar ze moeten zijn. In de stadhuistuin zullen voor het eerst jazz- en bluesconcerten worden georganiseerd. Zo is er voor een ieder wat wils. Sneek heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staat en iedereen staat klaar om de vele gasten uit binnen- en buitenland te ontvangen en een fantastische tijd te bezorgen.

De Sneekweek staat als het grootste binnenwater-zeilevenement van Europa in hoog aanzien. En daar zijn we trots op. Ik kijk ernaar uit om een dagje mee te zeilen op de G2, de boot van wethouder Tom Metz. We gaan voor de eer, maar ik wens iedereen toe om ook volop te genieten van de sfeer!

Een mooie 75^ste Sneekweek!

Hayo Apotheker,
Burgemeester gemeente Sneek