Gemeente Binnenmaas

Nieuwe plek voor s-Gravendeelse kunst

Voor de kunstwerken van plaatselijke kunstenaars die jarenlang in het voormalige gemeentehuis van s-Gravendeel hebben gestaan en gehangen, is een nieuwe, passende plek gevonden.

Het werk Watersnood van Dis Groenhoff stond jarenlang in de hal van het gemeentehuis. Het bestaat uit een stapel zandzakjes die zijn gemaakt van een stuk stof dat door de grootmoeder van de kunstenares is gered uit het water tijdens de watersnoodramp in februari 1953. De zandzakjes liggen in een vitrine en hebben nu een plaatsje gevonden in de bibliotheek van s-Gravendeel, waar ze voor iedereen zijn te bezichtigen.

De bronzen plastiek Water en vuur van Ineke Zwartbol heeft altijd in de raadzaal gehangen. Zij maakte het beeld in opdracht van het gemeentebestuur van s-Gravendeel bij de oplevering van het gemeentehuis begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Het hangt nu in de brandweerkazerne aan de Korte Smidsweg in s-Gravendeel (zie foto).

Dirk Stooker

De schilderijen van de s-Gravendeelse kunstschilder Dirk Stooker waren al eerder verhuisd naar het nieuwe verzorgingshuis Immanuël aan t Weegje in s-Gravendeel. Deze kunstwerken, met als onderwerp de watersnoodramp en de dichtgevroren Dordtse Kil, hangen daar sinds de opening, inmiddels twee jaar geleden.

Het gemeentebestuur van Binnenmaas vindt dat al deze werken om (cultuur)historische redenen na het verlaten van hun oorspronkelijke locatie behouden moesten blijven voor het dorp. Dat is gelukt. Zij hebben niet alleen een nieuwe plek gekregen maar ook één die past bij het desbetreffende kunstwerk. Zo spelen ze weer hun rol in het dagelijks leven van de inwoners van de gemeente.

Kunstwerk Ineke Zwartbol

'Water en vuur' van Ineke Zwartbol