Gemeente Enschede

Tweede proefstrook aan de Broekheurnering verwijderd

De tweede proefstrook met rubberasfalt is vrijdagmorgen 6 augustus verwijderd. Het wegdek krijgt weer een normale asfaltlaag. De toplaag van het stuk wegdek vertoonde grote gaten waardoor het een gevaar vormde voor de verkeersveiligheid.

De proefstrook vormde een onderdeel van een unieke proef met rubberasfalt aan de Broekheurnering in Enschede. In februari van dit jaar is, om dezelfde reden, het rubberasfalt van de eerste proefstrook verwijderd. In deze tweede proefstrook was een open mengsel met meer rubber gebruikt. Hiermee hoopten de initiatiefnemers van dit project nog meer geluidsreductie te realiseren. Het asfalt van de tweede proefstrook is in november 2009 aangebracht. Nu, bijna 9 maanden later, blijkt dat de optimale verhouding van asfalt en rubber nog niet is gevonden. Vanwege de verkeersveiligheid is de deklaag van het asfalt verwijderd. Na de bouwvak wordt er direct een nieuwe, normale asfaltlaag aangebracht. Het verkeer moet tijdelijk over een onderlaag van het wegdek rijden.

De samenwerkende partners Vredestein, Heijmans, gemeente Enschede, Regio Twente en de stichting Band en Milieu ronden hiermee het experiment met het rubberasfalt aan de Broekheurnering af. Het onderzoek naar duurzaam en geluiddempend asfalt gaat door. De informatie die uit het onderzoek is verkregen wordt de komende maanden geanalyseerd. Met het wegfrezen van het laatste proefvak is een einde gekomen aan de eerste stap in de ontwikkeling van een nieuw duurzaam en geluidsreducerend asfaltmengsel.