Gemeente Hilversum

Persbericht:

Hilversumse brief aan informateur Opstelten

publicatiedatum: donderdag 5 augustus 2010

'Bezuinigingen mediasector grote invloed op werkgelegenheid'

In een brief aan informateur Ivo Opstelten heeft de Hilversumse wethouder Jan Rensen de mogelijke bezuinigingen in de mediasector onder de aandacht gebracht. De wethouder van media, economische zaken en arbeidsmarktbeleid vreest dat bezuinigingen in de mediasector van grote invloed zijn op de werkgelegenheid in mediastad Hilversum. "We worden straks dubbel zo hard getroffen."

In april van dit jaar is de problematiek al in een brief benoemd bij demissionair minister-president Balkenende en demissionair minister Rouvoet. Ook heeft de gemeenteraad van Hilversum in het voorjaar unaniem een motie aangenomen waarin zij haar bezorgdheid hierover uitspreekt.

Onderzoek
Uit een rapport van mei 2010 van onderzoeksbureau SEO in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam blijkt dat voor iedere fte die bij de publieke omroep verdwijnt ook een fte bij ondersteunende bedrijven (facilitair, productie, vertaalbureau´s etc.) zal verdwijnen. Bovendien treffen bezuinigingen de indirecte werkgelegenheid. Wethouder Rensen licht toe: "Hilversum wordt dus dubbel getroffen door de mogelijke bezuinigingen in de mediasector. Zo zal het inkrimpen van het publieke bestel betekenen dat banen van Hilversummers die in dienst zijn van de publieke omroepen verdwijnen. Maar ook de vele kleine zelfstandigen en freelancers die producten leveren aan de omroepen worden de dupe (van financiële dienstverlening tot aan de pizzakoerier). Hierdoor zal de werkloosheid in Hilversum toenemen."

Uiterste inspanning
In de brief aan de informateur wordt tevens aangegeven dat bezuinigingen op de publieke omroep een averechts effect hebben op het geheel van overheidsuitgaven. Grote werkeloosheid onder medewerkers van omroepen en aanleverende bedrijven, plus een overmatige toeloop van werkeloze zzp´ers en freelancers zal immers leiden tot meer uitkeringsaanvragen.

Wethouder Rensen benadrukt dat het College van burgemeester en wethouders zich tot het uiterste inspant om de werkgelegenheid in de mediasector voor Hilversum te behouden. Zo sloot mediastad Hilversum onlangs een samenwerkingsovereenkomst met het Media Park met als doel het verbeteren en uitbreiden van het mediaterrein.