Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 10.45 uur

Utrecht, 06-08-2010

Babbeltruc

UTRECHT Opnieuw is een bejaarde vrouw het slachtoffer geworden van een babbeltruc. De afgelopen tijd zijn meerdere bejaarden daar het slachtoffer van geworden. Daarbij waren meerdere malen vrouwen met een Slavisch uiterlijk betrokken.

Rond 12.50 uur kreeg de politie de melding dat vrouwen op de Rooseveltlaan middels een babbeltruc een bejaarde vrouw hadden bestolen en er in een rode auto vandoor waren gegaan. Agenten stelden aan de hand van het signalement van de verdachten en een omschrijving van de auto een onderzoek in de omgeving in, maar dat leverde niets op.

Agenten spraken met het 79-jarige slachtoffer. Zij verklaarde dat rond 11.30 uur twee vrouwen bij haar woning aan de Rooseveltlaan aanbelden. Zij wisten met een smoesje binnen te komen. In de woning werd zij aan de praat gehouden, terwijl kennelijk nog twee vrouwen de woning binnendrongen. De woning werd doorzocht en de vrouwen namen onder andere sieraden mee. Daarna liep het viertal naar een rode auto. Een getuige zag het viertal met goederen slepen, liep daarom naar hen toe en sprak hen aan. Daarop stapte het viertal in en ging er met de auto vandoor, met achterlating van een gedeelte van hun buit.

De verdachten hadden een Slavisch uiterlijk. Twee vrouwen van tussen de 40 en 50 jaar oud, met een stevig postuur en twee vrouwen van 20 tot 30 jaar oud met een slank postuur. Zij reden in een klein model auto, rood van kleur (mogelijk een Toyota).

Aan getuigen en aan mensen die menen de vier verdachten in combinatie met de kleine rode auto te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht stad op telefoonnummer 0900-8844.

Advies

De politie adviseert om een onbekende in principe niet binnen te laten. Mocht u de persoon toch binnen willen laten, spreek dan een tijdstip af waarbij een bekende c.q. bekenden van u aanwezig zijn en geef dit ook aan de persoon bij deur aan. Laat u in geen geval onder druk zetten om de persoon toch direct binnen te laten. Schaam u niet om legitimatie te vragen, als iemand te goeder trouw is, zal men het geen probleem vinden zich te legitimeren. Heeft u ook maar enige twijfel over de persoon en/of het verhaal, laat iemand dan sowieso niet binnen.

Te veel op

DE MEERN Een snorfietser bleek aan het begin van de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 augustus te veel te hebben gedronken. Ook was hij niet in het bezit van een rijbewijs.

Rond 00.25 uur controleerden agenten een 33-jarige snorfietser uit Harmelen op de Zandweg. Hij bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Harmelaar 400 ug/l, meer dan 4,5 keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tevens bleek dat de man in het geheel niet in het bezit van een rijbewijs was. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder rijbewijs.

Breekgeluiden

UTRECHT - Door zijn luidruchtige diefstalmethode liep een fietsendief in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 augustus tegen de lamp.

Rond 01.45 uur werd een bewoner van de Oudegracht wakker van herrie op straat. Hij keek uit het raam en zag dat een man het slot van een fiets ergens mee open sloeg. Dat lukte en de fietsendief ging er met de fiets vandoor. De getuige belde 1-1-2 en gaf een signalement van de fietsendief, van de fiets en de vluchtrichting door.

Agenten stelden aan de hand van het signalement een onderzoek in de omgeving in en troffen de verdachte, een 37-jarige man uit Utrecht, op de Breedstraat aan. Zij hielden de verdachte aan en namen de fiets in beslag. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Meisjes mishandeld

UTRECHT - Op donderdagmiddag 5 augustus werden twee meisjes door een jongen mishandeld.

Rond 14.30 uur bevond een 13-jarig meisje uit Utrecht zich met meerdere jongeren bij de skatebaan in het Griftpark. Toen een 13-jarige jongen uit Utrecht kennelijk opzettelijk met de wieltjes van zijn skateboard tegen haar witte broek kwam, zei zij daar wat van. Daarop sloeg de jongen haar met zijn skateboard in het gezicht. Een agent bevond zich nog geen 50 meter verderop en ging er op af. Hij zag dat een 13-jarig meisje uit Loenen aan de Vecht, een vriendin van het eerste slachtoffer, iets tegen de verdachte zei, waarop hij haar een vuistslag in het gezicht gaf, waardoor zij knock-out ging. De vader van het Loenense meisje was eveneens getuige en wilde de verdachte aanvliegen. Dat wist de agent te voorkomen.

De verdachte ging er op een fiets vandoor, maar de agent ging er op zijn mountainbike achteraan en wist de verdachte op de Kievitdwarsstraat klem te rijden en aan te houden. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en hij is daar ingesloten voor verhoor. Beide meisjes liepen letsel in hun gezicht op en deden aangifte van mishandeling. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inbreker

UTRECHT Dankzij de hulp van twee getuigen konden agenten in de vroege ochtend van vrijdag 6 augustus een verdachte van een inbraak aanhouden.

Rond 05.30 uur hoorde een getuige breekgeluiden op de Koningsweg. Hij belde 1-1-2 en meerdere agenten gingen ter plaatse. Ondertussen zag de getuige een man wegrennen. Ter plaatse bleek dat er inderdaad was ingebroken bij een pand aan de Koningsweg, waarbij een ruit was vernield. De getuige gaf een vluchtrichting van de verdachte aan de agenten door.

De agenten stelden een onderzoek in de omgeving in en spraken op de Kranenburgerweg een andere getuige. Hij verklaarde de verdachte daar te hebben zien rennen in de richting van de Ina Boudier Bakkerlaan.

Op de Ina Boudier Bakkerlaan troffen agenten inderdaad de verdachte, een 36-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg, aan. Hij had snijwondjes aan zijn handen, die hij kennelijk bij de inbraak had opgelopen, en had een vermoedelijk gestolen fototoestel bij zich. De verdachte is aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw mishandeld, auto beschadigd

UTRECHT Een man mishandelde in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 augustus een vrouw in een horecagelegenheid.

Rond 03.15 uur bevond een 23-jarige vrouw uit Breda zich met enkele vriendinnen in een horecagelegenheid aan het Janskerkhof. Zij liep met een hand vol drankjes, maar kon er niet door omdat twee mannen de doorgang blokkeerden. Een medewerker van de gelegenheid zag dit en vroeg de mannen even opzij te gaan. Eén van de mannen pakte echter een metalen ijsemmer van de bar en zette die met kracht op het hoofd van de Bredase. Daarop schakelde de barman een andere medewerker in om de verdachte de gelegenheid uit te zetten. Dat gebeurde. Op straat schopte de verdachte, een 30-jarige Utrechter, een deuk in een geparkeerde auto.

De politie werd gewaarschuwd en agenten hielden de verdachte op de Lange Jansstraat aan. De vrouw uit Breda liep een bult op haar hoofd en hoofdpijn op. Zij deed aangifte van mishandeling. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem wordt proces-verbaal voor mishandeling en vernieling opgemaakt.

Te goed verlicht

UTRECHT Een automobilist liep in de vroege ochtend van vrijdag 6 augustus tegen de lamp omdat zijn auto te goed verlicht was.

Rond 04.15 uur zagen agenten een automobilist over het Paardenveld rijden. Het viel hen op dat de auto aan de onderzijde was voorzien van neonverlichting. Zij besloten daarop de automobilist te controleren.

Bij het aanspreken van de automobilist, een 32-jarige Bulgaarse man, roken de agenten een sterke alcohollucht. Uit de blaastest bleek dat hij inderdaad te veel gedronken had en de agenten hielden hem aan. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 375 ug/l, meer dan anderhalf keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. In overleg met een Hulpofficier van Justitie werd de Bulgaar een boete van 350 euro opgelegd, die hij direct moest betalen. Tevens kreeg hij een rijverbod van drie uur.

Straatroof

UTRECHT Op donderdagavond 5 augustus werden twee jongens het slachtoffer van een straatroof.

Rond 20.30 uur zaten twee jongens van 15 en 16 jaar uit Utrecht op een bankje in het Wilhelminapark. Daar kwamen twee jongens op een scooter naar hen toe rijden. Eén van die jongens stapte af, beroofde de twee van hun gsm en gaf één van hen een klap in het gezicht. Daarna gingen de twee verdachten er op de scooter vandoor. De slachtoffers gingen naar het politiebureau en deden aangifte.

Signalementen

De verdachten reden op een matzwarte scooter, merk Piaggio, type Zip


1) Bestuurder scooter, lichtgetinte jongen van 16-19 jaar,
1.85-1.90 meter, slank postuur en zwart haar;


2) Passagier scooter, lichtgetinte jongen van 16-19 jaar,
1.80-1.90 meter, mollig postuur, krullend zwart haar aan de zijkant opgeschoren. Hij droeg een bruin heupjack en een spijkerbroek.

Aan getuigen van de beroving en aan mensen die menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht stad op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.