Unicef



1,4 miljoen kinderen getroffen door de overstromingen UNICEF vraagt ruim 47 miljoen dollar voor hulpprogramma Pakistan

Genève / Islamabad, 6 augustus 2010 - UNICEF heeft berekend voor de komende driee maanden 47,3 miljoen US dollar nodig te hebben voor haar hulpprogramma aan de miljoenen mensen die zijn getroffen door de overstromingen in Pakistan. Zware moessonregens hebben bijna 4 miljoen mensen in het hele land getroffen, waaronder naar schatting 1,4 miljoen kinderen. UNICEF Nederland draagt 300.000 euro bij aan de noodhulp.

"UNICEF schaalt haar hulpactiviteiten in Pakistan in snel tempo op. Onder de getroffenen zijn veel kinderen die in de huidige, moeilijke omstandigheden bijzonder kwetsbaar zijn voor ziekten. Zij hebben dringend behoefte aan schoon water, medicijnen, voedsel en onderdak. Het bereiken van alle mensen die door de overstromingen getroffen zijn, en vooral die personen die leven in de meest afgelegen gebieden, heeft prioriteit", aldus Martin Mogwanja, UNICEF vertegenwoordiger in Pakistan.

De hulpactiviteiten van UNICEF concentreren zich op water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, voeding, onderwijs en de bescherming van kinderen. Het leveren van water- en sanitaire systemen om de uitbraak van ziektes zoals diarree en cholera voor te blijven, maakt het grootste deel uit van de hulpoperatie. Deze ziektes zijn vooral voor kinderen dodelijk. UNICEF voorziet al meer dan een half miljoen mensen van schoon drinkwater, en zal voedselrantsoenen en medische hulppakketten leveren.

De overstromingen hebben een wijdverbreide vernietiging van de infrastructuur veroorzaakt. Woningen, wegen en bruggen zijn door het water weggevaagd. Elektriciteit is uitgevallen en er is aanzienlijke schade aangericht aan ziekenhuizen, scholen en sanitaire systemen. Er is grote bezorgdheid over de schade aan de gewassen en het vee in de gebieden waar landbouw de belangrijkste bron van inkomsten is.

Het benodigde geldbedrag zal op grond van informatie uit tussentijdse evaluaties worden aangepast. De hulpactiviteiten worden gecoördineerd met behulp van zogenoemde 'inter-agency Cluster Response Plans'. Het houdt in dat de Verenigde Naties de noodhulp, die is onderverdeeld in verschillende clusters, coördineren.

UNICEF is actief in meer dan 150 landen en gebieden en helpt kinderen te overleven en armoede te overwinnen. UNICEF is 's werelds grootste leverancier van vaccins voor ontwikkelingslanden en zet zich in voor de gezondheid en voeding van kinderen, schoon water, sanitaire voorzieningen en kwalitatief basisonderwijs voor alle jongens en meisjes. De organisatie beschermt kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. UNICEF wordt volledig gefinancierd met de vrijwillige bijdragen van particulieren, bedrijven, stichtingen en regeringen.


* * * *