Technische Universiteit Delft

Wereldtentoonstelling Shanghai

door M&C

Op de World Expo 2010 in Shanghai, waar meer dan 180 landen allerlei zaken laten zien op het gebied van technologie en cultuur, is ook een aantal Delftse vindingen te bewonderen.


01 mei 2010 - 31 oktober 2010
plaats: Shanghai, China

Duurzaam vliegtuig van de toekomst
Onderzoekers van de TU Delft onderzoeken hoe het duurzame vliegtuig van de toekomst er uit zou moeten zien. Het resultaat is een futuristisch concept, waarbij vleugels, cabine en motoren samensmelten in één vorm, een zogenaamde Blended Wing Body. Een zeven meter groot schaalmodel van het vliegtuig staat in het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling. Â

Stormparaplu
De SENZ paraplu, bedacht en in de markt gezet door Delftse alumni, zoekt door zijn aerodynamische vorm altijd de beste positie in de wind en is hierdoor comfortabel in het gebruik. Door de constructie kan de paraplu zelfs windkracht 10 aan. Deze stormparaplu wordt verkocht in de souvenirwinkel in het Nederlandse paviljoen.

xhtmlc
Zonnewagen Nuna5
In het Nederlandse paviljoen is een replica te bewonderen van de Nuna5, de zonnewagen waarmee het Nuon Solar Team tweede is geworden in de World Solar Challenge 2009 in Australië.

xhtmlc
Drijvend Paviljoen
In de Rotterdamse Rijnhaven ligt een opvallend nieuw bouwwerk: een complex van drie drijvende halve bollen. Het drijvend paviljoen, een van de projecten van de Delftse technostarter DeltaSync, is klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Rotterdam heeft op de wereldtentoonstelling een eigen paviljoen waarin ook aandacht wordt besteed aan haar Drijvende Paviljoen in Rotterdam.

Zwevende steen
Samen met studenten van de TU Delft heeft Wim T. Schippers in 1999 een steen ontwikkeld die boven een sokkel zweeft. Deze steen tart de zwaartekracht door drie elektromagneten die kracht uitoefenen op magneten die in de zwevende steen zijn verwerkt. Museum Boijmans Van Beuningen toont de zwevende steen in Shanghai.