Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg

Tilburg, 06-08-2010

Gevaarlijke stoffen komen vrij tijdens productieproces

TILBURG: Brandweer, ambulancedienst en politie rukten donderdagmiddag 5 augustus 2010 uit naar een bedrijf aan de Havendijk in Tilburg vanwege een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het ging om een industriële wasserette. Zeven personen moesten naar het ziekenhuis. Zes van hen konden na medische controle naar huis. Een persoon werd opgenomen in het ziekenhuis.

Rond 13.00 uur was er per ongeluk een kleine hoeveelheid zwavelzuur vermengd met een chloor. Dit leverde een chemische reactie op waarbij chloorgas vrijkwam. Het bedrijfspand werd direct ontruimd. In totaal waren er 49 medewerkers aanwezig. Zeven van hen zijn ter medische controle overgebracht naar het ziekenhuis. Zij klaagden over
kortademigheid en/of over problemen aan de luchtwegen. Na medisch onderzoek konden zes van hen weer naar huis. Een slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis

De overige 42 personeelsleden werden opgevangen in een nabijgelegen huisartsenpost (in de Galjoenstraat). Zij hadden geen medische klachten en kregen advies hoe te handelen voor het geval dit in de komende uren/dagen zich wel zou voordoen. Verder werden vijf politieagenten ter plaatse door het ambulancepersoneel uit voorzorg onderzocht. De agenten hadden geholpen bij de ontruiming van het bedrijf en hadden mogelijk dampen ingeademd.

De brandweer verrichtte continu metingen in de directe omgeving van het bedrijf. Daarbij zijn geen te hoge concentraties van schadelijke stoffen gemeten. Omwonenden en omliggende bedrijven hoefden niet ontruimd en geëvacueerd te worden. De vrijgekomen concentratie chloorgas bevond zich in het afgesloten bedrijfspand. Ramen en deuren waren gesloten en het ventilatiesysteem was uitgeschakeld. Tijdens de ontruiming van het pand zijn er kleine concentraties chloorgas vrijgekomen, die ruikbaar waren in de directe omgeving. Door de geringe hoeveelheid was dit niet schadelijk voor de volksgezondheid.

De brandweer probeerde in eerste instantie de calamiteit onder controle te krijgen door het chloorgas, onder een waterscherm, gedoseerd te laten neerslaan door het ventilatiesysteem gecontroleerd in werking te stellen. Dat gebeurde terwijl er buiten continue metingen werden gedaan door meetploegen onder leiding van een Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen. Deze methode gaf echter geen vermindering van de gemeten concentratie chloorgas in het bedrijfspand.

Vervolgens is gekozen om natronloog toe te voegen aan het chloor, waardoor de chemische reactie tot staan werd gebracht en de situatie daarna geneutraliseerd kon worden. Rond 19.30 uur was het incident onder controle en schaalden de hulpdiensten af.
Daarmee werd ook de omgeving weer vrijgegeven. De politie had de straten in een cirkel rond het bedrijf na de eerste melding direct afgesloten. Deze afzetting werd in stand gehouden voor het geval het incident alsnog zou escaleren. Bovendien werden op de manier de toevoerwegen voor de hulpverleningsdiensten vrijgehouden.

De toedracht van het incident is op dit moment nog onduidelijk. Twee medewerkers van de Arbeidsinspectie waren ter plaatse tijdens de activiteiten van de hulpverleners. Zij onderzoeken de komende dagen de exacte toedracht van dit ongeval

Politie stuit bij toeval op hennepbedrijf

TILBURG: De politie stuitte donderdagmiddag 5 augustus 2010 bij toeval op een hennepbedrijf aan de Galjoenstraat in Tilburg. De
hulpverleningsdiensten zochten een tijdelijke opvang voor de 42 personen die betrokken waren bij het gevaarlijke stoffen ongeval aan de Havendijk. Direct naast het getroffen bedrijf stond een leegstaand pand, althans daar leek het op.
De hulpverleners waren van plan om het leegstaande gebouw te gebruiken als zogenaamd 'gewondennest'. Een gewondennest is een veilige locatie waar slachtoffers van een ongeval of ramp tijdelijk worden
ondergebracht voor medische verzorging.
Bij de gemeente stond het gebouw aan de Galjoenstraat ook als
leegstaand geregistreerd, waarna politie en brandweer de deur
forceerden. Eenmaal binnen bleek het gebouw ingericht om hennep te verwerken. Na ontdekking van de wiet werd de situatie 'bevroren' en kwamen de officier van justitie en de rechter-commissaris om leiding te geven aan de verdere doorzoeking van het pand. Er werd hennep gekweekt, verwerkt en opgeslagen. Ook stond er een machine om joints te fabriceren en lag er een voorraad voorgedraaide joints. Er was een hond in het pand aanwezig. Op basis van het onderzoek arresteerde de donderdagavond een 40-jarige vrouw uit Tilburg. Ze werd opgepakt in een coffeeshop en wordt verdacht van betrokkenheid bij het aangetroffen hennepbedrijf. In het belang van het verdere onderzoek is de vrouw in verzekering gesteld. In de loop van de avond meldde ook de huurder van het pand zich in het politiebureau. Ook hij werd gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen. Het gaat om een 46-jarige Tilburger. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage laten ontmantelen door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd.

Politie neemt rijbewijs af van dronken Tilburger

TILBURG Donderdagavond 5 augustus 2010 controleerde de politie op de Hendrikhof de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 23.05 uur. De 35-jarige Tilburger had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 965 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Gezien de hoge uitslag moest de man meteen zijn rijbewijs inleveren. Verder maakten de agenten proces-verbaal en een rijverbod van twaalf uren op. De verdachte is om 00.30 uur weer in vrijheid gesteld.

Man opgepakt in verband met oude hennepkwekerij

BREDA/TILBURG: De politie hield woensdag rond 20.00 uur een 49-jarige man uit Breda aan voor betrokkenheid bij een hennepkwekerij. De kwekerij, die gevestigd was in een pand aan de Postelse Hoeflaan in Tilburg, werd begin maart van dit jaar ontdekt. De kwekerij met ruim 200 planten werd ontmanteld en de politie deed onderzoek naar de eigenaar van de kwekerij. Uit dit onderzoek bleek dat de 49-jarige man te boek stond als huurder van het pand. De man, die niet in de woning verbleef, werd gesignaleerd en de politie trof hem woensdag op de Nijverheidssingel aan. Hij was in bezit van 13 bolletjes cocaïne. Deze zijn in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau, waar hij verklaarde dat hij de woning niet had gehuurd. Men zou onterecht gebruik hebben gemaakt van zijn identiteit. De verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. (auteur: Inge Rijgersberg)

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 06-08-2010 12:31 | © Regio Midden en West Brabant |