Politie Brabant Zuid-Oost

Politie constateert meer overvallen op tankstations, alertheid burgers gevraagd

Eindhoven, 06-08-2010 o Politie Brabant Zuid-Oost signaleert een toename van overvallen op tankstations en roept op tot extra alertheid. Afgelopen maand zijn meer tankstations overvallen dan gemiddeld in dezelfde periode vorig jaar.

In de maand augustus 2009 was er een sterke toename van het aantal overvallen in de hele regio (12 waarvan 5 tankstations) ten opzichte van daaraan voorafgaande maanden. Deze tendens lijkt zich dit jaar vervroegd af te tekenen. In de afgelopen maand juli is het regionaal aantal toegenomen naar 10 (juli 2009: 7) en is het opvallend dat met name tankstations (5) het doelwit zijn.

Gebleken is dat de meeste overvallen tussen 19.00 en 21.00 uur plaatsvinden. De politie gaat daarom rond die tijdstippen extra surveilleren in de directe omgeving van de tankstations. Overvallen op tankstations worden vaak impulsief of met een zeer korte voorbereiding gepleegd. De politie doet er alles aan om daders te pakken. Daarbij is de hulp van getuigen hard nodig. Denk aan signalementen, onbekende (brom)fietsen die op een ongebruikelijke plaats staan enz.

Verdere opvallendheden waarop gelet kan worden: de daders zijn overwegend jonge mannen (16-35 jaar). Zij kleden zich voor zomerdagen opvallend 'warm' (denk aan kleding met capuchon, sjaal en/of hoge kraag). Daders plaatsen voorafgaand aan een overval vaak een (brom)fiets als vluchtvoertuig in de buurt van het tankstation. Daders observeren eerst het tankstation (buiten het bereik van de beveiligingscamera) en zij slaan hun slag het liefst wanneer er geen klanten in de zaak zijn.

De politie vraagt aan mensen die iets verdachts zien om direct te bellen met 0900-8844