Nederlandse Zorgautoriteit


NZa maakt het rapport Prestatiemeting AWBZ 2010 openbaar

06-08-2010

Het rapport is een toelichting op het normenkader dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bij haar onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ over 2010 door de zorgkantoren. In de prestatiemeting AWBZ zijn toetsingsaspecten opgenomen die de consument centraal stellen. Deze aspecten zijn opgenomen bij het prestatieveld Service aan cliënten. In 2010 zijn er twee belangrijke nieuwe aspecten.

Met het normenkader maakt de NZa de beoordeling van het functioneren van de zorgkantoren transparant. Daarnaast is het mogelijk om het functioneren van de concessiehouders met elkaar te vergelijken. Ook beschrijft de NZa het handhavingsbeleid dat zij hanteert als zorgkantoren niet voldoen aan het normenkader.

Protocol PGB
Een belangrijk nieuw aspect is de verwerking van het protocol PGB-AWBZ. Dit protocol wordt toegepast op de controles die zorgkantoren gebruiken voor het toekennen en vaststellen van PGB's (Persoonsgebonden Budgetten). De invoering hiervan leidt tot een zwaardere weging van de indicator 'Administratie op verzekerdenniveau: PGB' in de beoordeling.

Declaratie intramurale zorg
De indicator 'Administratie op verzekerdenniveau voor zorg in natura' weegt dit jaar zwaarder mee. De reden daarvoor is dat de declaratie op verzekerdenniveau voor intramurale zorg is ingevoerd. Deze indicator is mede van belang voor de toekomstige ontwikkeling van de AWBZ.

Aanscherping beoordeling
In 2010 scherpt de NZa de totaalbeoordeling van het functioneren van zorgkantoren aan. Concreet houdt dit in dat concessiehouders een hogere score moeten realiseren om een totaaloordeel 'goed' te realiseren. Maatschappelijk gezien worden steeds hogere eisen gesteld aan de uitvoering van de AWBZ. Mede om deze reden heeft de NZa de totaalbeoordeling over 2010 aangescherpt.