KNHS

Yara de Boer eindigt op EK Endurance als 25e
6 augustus 2010
yara de boer met gitano sumaya g

KREUTH (D.), (KNHS) Yara de Boer (Enschede) is bij het EK Endurance voor Junioren (14-18 jaar) en Young Riders (16-21 jaar) op de 25e plaats geëindigd. In Kreuth legde zij met Sumaya G de afstand van 120 km af in 7 uur en 26 minuten. Jarmila Lakeman (Bant) met Czarownica LB moest na 100 km de wedstrijd staken. Frankrijk ging met individueel én teamgoud naar huis.

In de eerste helft van de wedstrijd kwam Yara de Boer goed mee met de kopgroep die ruim 18 km/u reed. Zij reed zelfs enige tijd op de tweede positie. Ik wilde rijden voor een plaats in de top vijf, maar Sumaya gaf wat anders aan. Ze had veel looplust, maar op de tweede vetgate nam ze haar rust niet en ze wilde niet goed eten. De combinatie had er toen 70 km op zitten. Sumaya (v. Monitor ox) kwam door de veterinaire keuring, maar Yara besloot vanaf dat moment wat rustiger te gaan rijden.

Op de derde vetgate was Sumaya gelukkig weer zichzelf en bij de keuring bleek ze goed hersteld. Ik heb veel steun gehad van Ben Horsmans, onze teamveterinair, vertelt Yara de Boer. De twintigjarige amazone bracht haar Arabische volbloedmerrie uiteindelijk fit aan de finish, net achter de complete Spaanse afvaardiging. Haar gemiddelde snelheid over de gehele wedstrijd was 16.12 km/u. Dit leverde Yara de 25e plaats op in een veld van 50 combinaties uit 16 landen, waarvan er 31 finishten.

De 21-jarige Jarmila Lakeman lukte het niet om haar laatste internationale kampioenschap bij de Young Riders met succes af te sluiten. Tijdens de tweede ronde reed zij op de 23e positie, maar na 100 km mocht zij niet verder vanwege kreupelheid van Czarownica LB (v. Afganistan ox).

De Fransen presteerden sterk: alle zes de combinaties eindigden bij de eerste tien en daarmee was het teamgoud binnen. De individuele titel ging naar Laetitia Pegaz Tocquet met de ervaren Kouleur du Parc (v. Dielik ox), zij bleef haar landgenote Lisa Riou tweetiende van een seconde voor. Het brons was voor Selena de Wasseige uit België. Dat land won ook het teamzilver, net voor Spanje.

Uitslag EK J/YR 120 km (CEI2*):

1. Laetitia Pegaz Tocquet (FRA) Kouleur du Parc 19.82 km/u + Best Condition Award

2. Lisa Riou (FRA) Favela 19.82 km/u

3. Selena de Wasseige (BEL) Kalah Grey 19.75 km/u 25. Yara de Boer (NED) Sumaya G 16.12 km/u

Winnaar open wedstrijd: Ahmed Ali Al Sabri (UAE) Alizee de Marjolaine 19.86 km/u

Teams:

1. Frankrijk

2. België

3. Spanje

De volledige uitslag is te vinden op
http://www.endurance-timing.info/data/aktuell/results.htm Website EK J/YR Kreuth: http://www.zsaa.org/

Foto: Yara de Boer met Sumaya G