Rijksvoorlichtingsdienst

Nederland en VAE intensiveren samenwerking in strafzaken.

De Verenigde Arabische Emiraten en Nederland intensiveren de samenwerking bij strafzaken en de bestrijding van georganiseerde misdaad. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft vandaag in Den Haag een Memorandum van Overeenstemming getekend met zijn collega Hadef bin Ju'an Al Dhaheri van de VAE.

Aanleiding voor het memorandum is de toename van het aantal rechtshulpverzoeken dat de afgelopen jaren tussen beide landen is uitgewisseld. Dit gebeurt in zaken waarbij personen in één van beide landen verdacht worden van strafbare feiten, (strafrechtelijk) veroordeeld zijn of vanwege een verdenking dan wel (strafrechtelijke) veroordeling naar een van beide landen zijn uitgeweken.

Voor Nederland zijn de VAE een belangrijke internationale partner bij het bestrijden van de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad. In de overeenkomst spreken beide landen uit dat de samenwerking op het terrein van rechtshulp in strafzaken, overdracht van strafvervolging, uitlevering, ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel en de overdracht van de tenuitvoerlegging van een ontnemingsmaatregel op de meest uitgebreide manier wordt geïntensiveerd. Bovendien is in de overeenkomst vastgelegd dat beide landen kennis en expertise zullen uitwisselen.

Het memorandum is met de ondertekening direct van kracht geworden.