Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 6 augustus

Schagen, 06-08-2010 o 15.00 uur

Tent op camping in vlammen op

De Koog, vrijdag 6 augustus 2010.

Een Duits stel van 22 en 23 jaar oud uit Potsdam is vanmorgen berooid naar huis gegaan. Gisteravond ging hun tent op een camping aan de Badweg namelijk volledig in vlammen op.

Het paar wilde een gezellige laatste avond op het eiland Texel beleven en had diverse waxinelichtjes buiten rond hun zeer brandbare tent neergezet.

Eén van de lichtjes heeft de brand veroorzaakt. Andere campinggasten hebben het vuur met emmers water geblust maar ze konden niet voorkomen dat alle bezettingen van het stel in de vlammen op ging. Het enige wat ze nog over hadden was de kleding die ze droegen en de autosleutels. Ze zijn voor de nacht in een chalet op de camping ondergebracht en vanmorgen naar huis vertrokken.

Bolletjes nep-cocaïne aangetroffen bij dealer

Den Helder, donderdag 5 augustus 2010.

Rond 17.15 uur controleerden agenten op de Koningstraat een groepje mannen die waren samengeschoold op straat. Ze moesten hun identiteit bekend maken. Een 23-jarige man uit Den Helder kon dat niet, werd aangehouden en kreeg een bekeuring.

De wachtcommandant aan het politiebureau volgde de controle met behulp van een beveiligingscamera en zag dat een andere man uit de groep, een 20-jarige man uit Den Helder, een sok weggooide op straat. Hij tipte zijn collegas op straat en die troffen in de sok zon 28 bolletjes aan gevuld met een stof, gelijkend op cocaïne. In de avonduren werd de verdachte gehoord inzake mogelijke overtreding van de Opiumwet.

Daarbij gaf hij aan dat er in de bolletjes fijngemalen snoepgoed zat en dat hij dit uit een soort machogedrag bij zich had. Een drugstest wees uit dat het inderdaad geen harddrugs was. De verdachte is in de loop van de avond heengezonden maar kreeg wel een bekeuring mee omdat er in de Plaatselijke Verordening ook staat dat je geen op harddrugs gelijkende stoffen bij je mag hebben.

Fietsendief met loper op zak

Den Helder, donderdag 5 augustus 2010.

Rond 17.00 uur zag een surveillerende motoragent op de Brakkeveldweg een 16-jarige jongen uit Den Helder rijden op een damesfiets van het merk Batavus, type Staccato. De agent zag dat er met het slot geknoeid was. Nadat de jongen was aangehouden kwam er een loper uit zijn zak geschikt om bepaalde sloten mee te openen. Hij gaf toe de fiets te hebben gepikt en de politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar om de fiets terug te kunnen geven. Tegen de jongen is een proces-verbaal opgemaakt waarna hij laat in de avond werd heengezonden.

Poging tot oplichting met behulp van vermist paspoort

Den Helder, donderdag 5 augustus 2010.

Rond 20.15 uur zijn in een elektronicazaak in het Ravelijncenter twee mannen van 26 en 27 jaar oud uit Den Helder aangehouden na een poging tot oplichting. Ze hadden voor ruim 1300 euro een TV en een geluidssysteem uitgekozen en wilden daarvoor een krediet afsluiten.

Daarbij vroeg de verkoper naar een legitimatiebewijs. Hij kreeg een paspoort van iemand die niet op de koper leek en stelde enkele controlevragen. Daarbij viel het tweetal door de mand. Inmiddels was de politie al ingeschakeld. Het duo werd aangehouden en is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel.

Dronken Pool mag meteen afrekenen

Anna Paulowna, donderdag 5 augustus 2010.

Rond 19.00 uur werd bij een routinecontrole op de Veerweg een 45-jarige Poolse automobilist aangehouden op verdenking van rijden met drank op. Hij blies aan het bureau 375 ug/l (tot 220 toegestaan). In overleg met de officier van justitie kreeg de verdachte vanwege zijn buitenlandse adres meteen een geldboete van 350 euro voorgeschoteld. De man heeft ervoor gepind.

Opstootje gesust

Alkmaar, donderdag 5 augustus 2010.

Rond 22.00 uur ontstond er commotie op de Houtmanstraat. Daar waren enkele jongens baldadig geweest en werd er door volwassenen ingegrepen waarbij een jongen een tik zou hebben opgelopen. Hij belde op zijn beurt zijn familie waarna men gewapend met knuppels de strijd aan zou gaan. Zover kwam het echter niet omdat de politie in kon grijpen. De partijen werden gescheiden en aan het bureau deden de betrokkenen hun verhaal. Uiteindelijk besloot men over en weer geen aangifte te doen. Van een 22-jarige man uit Haarlem is een mes afgenomen waar hij mee gedreigd zou hebben. Hij kreeg een boete wegens wapenbezit.

Groep winkeldieven aangehouden

Hoorn, donderdag 5 augustus 2010.

Op aanwijzing van winkelpersoneel heeft de politie rond 11.00 uur op het Betje Wolffplein een groep van zes winkeldieven aangehouden. Ze hadden bij twee winkels huishoudelijke artikelen zonder te betalen meegenomen met een waarde van ruim 400 euro. In de groep liepen enkele bekenden van het personeel en de politie.

Het ging om een 22-jarige vrouw uit Hoorn, een 24-jarige vrouw uit Enkhuizen, een 42-jarige man uit Soesterberg, een 29-jarige man uit Hoorn, een 30-jarige man uit Zwaag en een 45-jarige man uit Hoorn. Deze laatste werd na zijn overbrenging op het bureau onwel en moest voor een onderzoek per ambulance worden vervoerd naar het ziekenhuis. Hij wordt later door de politie gehoord en zou slechts een klein aandeel in de diefstallen hebben gehad.

De overige verdachten werden in verzekering gesteld in verband met een nader onderzoek,. De gestolen spullen gaan terug naar de winkels.

Vrouw na babbeltruc bestolen

Castricum, vrijdag 6 augustus 2010.

Afgelopen dinsdag 3 augustus 2010 rond 16.45 uur zijn twee onbekend gebleven vermoedelijk Oost-Europese mannen een woning aan de Loet binnen gelaten door de 78-jarige bewoonster. De volgende dag merkte de vrouw dat er een koffertje met documenten was gestolen.

De mannen kwamen binnen met een smoes. Ze moesten in de buurt een bankstel afleveren en wilden even van het toilet gebruik maken. Hierbij verdween één van hen uit het zicht van het latere slachtoffer. De volgende dag, woensdag 4 augustus, merkte de vrouw dat er van een slaapkamer een koffertje gestolen was. Daar zaten persoonlijke documenten in. Een buurman heeft het tweetal ook gezien. Het gaat om mannen van rond de 40 jaar oud. Het zijn Balkan-types met donker haar. Er was een dikkere en een slanke man bij en zagen er redelijk verzorgd uit. Vermoedelijk reden ze in een zwarte auto van het merk Volkswagen, type Passat. Mocht u met dit duo geconfronteerd worden of informatie kunnen geven, bel dan met de politie via 0900-8844.

Aanhouding na mishandeling vriendin

Alkmaar, vrijdag 6 augustus 2010.

Gisteravond rond 22.30 uur is op het Waagplein een 18-jarige jongen uit Alkmaar aangehouden nadat hij zijn eveneens 18-jarige vriendin uit Alkmaar op straat een klap in haar gezicht had gegeven. Het stel kreeg ruzie en toen de jongen haar betrapte op een leugentje verloor hij zijn beheersing en mishandelde hij haar. Hij is voor de nacht opgesloten in een politiecel. Vanmorgen is hij met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Opvallend rijgedrag alcomobilist

Den Helder, vrijdag 6 augustus 2010.

Rond 00.30 uur waren surveillerende agenten er op de Arie Kieboomstraat getuige van dat een 48-jarige automobilist uit Den Helder zijn voertuig gevaarlijk keerde op de weg. Hij verleende geen vrije doorgang aan een passerende andere auto.

Nadat de man was staande gehouden bleek waarom; hij had te diep in het glaasje gekeken. Aan het bureau blies hij ruim drie maal de toegestane hoeveelheid: 680 ug/ (tot 220 toegestaan). Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal.

Getuige zet politie op spoor vernieler autos

Alkmaar, vrijdag 6 augustus 2010.

Vannacht rond 02.45 uur zag een oplettende getuige die thuis kwam van zijn werk dat een 24-jarige man uit Alkmaar op de Simon Carmiggeltstraat vernielingen aan autos pleegde. Hij belde meteen de politie en gaf een signalement en een looprichting van de verdachte door.

Op de Multatulilaan troffen agenten de verdachte lopend aan en kon hij worden aangehouden. Hij was dronken en werd in afwachting van zijn verhoor opgesloten in een politiecel. Er bleken vier autos te zijn beschadigd. Twee autospiegels en twee ruitenwissers waren vernield. De verdachte heeft vanmiddag een bekentenis afgelegd. Hij verklaarde 20 tot 30 glazen bier te hebben gedronken en was in een boze bui vanwege het verlies van een huisdier. Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt waarna hij is heengezonden.

Brand in grote partij strobalen

De Cocksdorp, vrijdag 6 augustus 2010.

Vannacht rond 01.00 uur kreeg de brandweer de melding dat er strobalen in de brand stonden op de Langeveldstraat. Het bleek te gaan om een grote brand in ruim 350 strobalen die langs de weg stonden. De balen hebben een waarde van zon 30 euro per stuk en zijn volledig in vlammen opgegaan. Een hekwerk liep ook schade op evenals een maïsveld langs de weg. De eigenaar uit de Cocksdorp heeft aangifte gedaan. Dit stro kan niet door broei zijn gaan branden.

Bejaarde vrouw overleden na aanrijding (tevens aangepast homepagebericht)

Bergen, vrijdag 6 augustus 2010.

Vanmorgen rond 09.35 uur vond er een aanrijding met letsel plaats op de Koninginneweg tussen de Natteweg en de rotonde van de Dreef, waarbij een 85-jarige vrouw uit Bergen in een brommobiel zwaar gewond raakte. Ze is kort hierna in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden.

Een personenauto kwam uit de richting van de Natteweg en raakte met de linkervoorzijde van het voertuig de linkervoorzijde van de tegemoetkomende brommobiel, bestuurd door de 85-jarige vrouw. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat de personenauto vermoedelijk op de verkeerde weghelft is gekomen.

Die auto werd bestuurd door een 65-jarige vrouw uit Bergen met naast haar een 61-jarige vrouw uit Alkmaar. Zij raakten beiden licht gewond en werden per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar. Ze zijn na behandeling uit het ziekenhuis ontslagen.

De bij de aanrijding betrokken voertuigen raakten zwaar beschadigd. De Verkeersongevallendienst van de politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Aanhouding wegens diefstal fiets

Alkmaar, donderdag 5 augustus 2010.

Rond 20.30 uur werd op de Lorreinelaan een 27-jarige man uit Alkmaar aangehouden omdat hij op een vermoedelijk gestolen fiets reed. De man had ook nog voor ruim 400 euro aan boetes bij justitie open staan en is opgesloten in een politiecel. De politie onderzoekt waar de fiets gestolen is.

Door vloermat tegen lantaarnpaal

Heerhugowaard vrijdag 6 augustus 2010.

Dat een ongeluk vaak in een klein hoekje zit is bekend. Maar het kan ook aan een vloermat liggen.

Rond 08.40 uur reed een 21-jarige bestuurder van een bestelbusje uit Hippolytushoef tegen een lichtmast op de Middenweg. Hij raakte zelf niet gewond meer zijn voertuig was rechtsvoor flink beschadigd, evenals de lichtmast. De man verklaarde dat een vloermat in de auto vanonder het gaspedaal probeerde los te halen waarna hij de macht over het stuur verloor. Hij bleek niet gedronken te hebben.

Bromfietscontroles

Alkmaar, donderdag 5 augustus 2010.

De politie controleert extra op opgevoerde bromfietsen. Daar heeft de politie twee goede redenen voor: bromfietsen leveren veel overlast op en er gebeuren veel ernstige ongevallen met bromfietsen.

De overlast die bromfietsers veroorzaken behoort al jaren tot de top 3 van de ergernissen van het publiek. Maar er gebeuren ook veel ongevallen met bromfietsen. Ruim 20% van de verkeersslachtoffers in het verkeer valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is. De meeste ongevallen komen door voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten.

De politie stuurt tegenwoordig een brief naar de ouders van minderjarige bromfietsers die een bekeuring hebben gekregen voor het rijden op een opgevoerde bromfiets. Op die manier zijn de ouders ook op de hoogte.

Verzekering

Verzekeringsmaatschappijen hebben vaak in de polis opgenomen dat een opgevoerde bromfiets niet onder de verzekeringsdekking val. Wanneer een opgevoerde bromfiets schuldig is aan een aanrijding moet

de verzekering de schade aan de tegenpartij wel uitkeren, maar de

kans bestaat dat de verzekering de schade op de bestuurder verhaalt.

Controle 1

Tussen 14.00 en 17.30 uur werden bromfietsers gecontroleerd op de Geestersingel. Van de 65 gecontroleerde voertuigen bleken er 14 opgevoerd te zijn. Eén bestuurder droeg geen helm en twee hadden er geen rijbewijs. Vorots kreeg een bestuurder een rijverbod omdat hij teveel gedronken had.

Controle 2

De controle werd in de avonduren tot 21.15 uur voortgezet op de Vondelstraat. Van de 18 gecontroleerde brommers waren er daar 3 opgevoerd. Ook hier werd een drankrijder betrapt op zijn bromfiets. Hij blies 540 ug/l en had ook nog voor bijna 400 euro aan boetes open staan. Een 51-jarige bromfietser uit Alkmaar moest mee naar het bureau waar een proces-verbaal tegen hem is opgemaakt. Hij schold een controlerende agent herhaaldelijk uit voor sukkel.