Gemeente Almelo

Almelo binnen enkele dagen aangesloten op basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)

6 augustus 2010 - Almelo wordt binnen enkele dagen aangesloten op de basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Dat heeft het Ministerie van VROM bepaald. Gebruik van de BAG levert flinke tijd- en kwaliteitswinst op voor inwoners. Omdat alle centraal worden bijgehouden, hoeven inwoners of bedrijven in contacten met overheidsorganisaties niet steeds opnieuw hun gegevens af te geven. Almelo hoort tot de eerste 25 procent Gemeenten die aansluiting vindt op de BAG.

BAG is een belangrijk onderdeel van het stelsel van basisregistraties. Hierin zijn de belangrijkste gegevens verzameld die de overheid nodig heeft om haar werk te doen. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, namen en adressen van bedrijven en eigenaren van percelen. Waar de Gemeente voorheen met misschien wel zes verschillende adresgegevensbestanden werkte, wordt straks één basisadministratie gebruikt. Die bevat zowel informatie over gebouwen als de persoonsinformatie op een adres.

Eenmalig adreswijziging doorgeven
Door het delen van de informatie tussen de overheden hoeven inwoners straks slechts eenmalig een adreswijziging aan de Gemeente door te geven. De wijziging is daarmee ook bij andere overheden bekend. Ook zorgt de BAG ervoor dat informatie over een pand snel en eenduidig beschikbaar is voor bijvoorbeeld hulpdiensten en andere gemeentelijke instellingen.

Gemeentelijke basisgegevens
De BAG bevat gemeentelijke basisgegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente. Kopieën van al deze gegevens worden momenteel verzameld in een Landelijke Voorziening (BAGLV). Het Kadaster beheert de BAGLV en stelt de gegevens beschikbaar aan organisaties met een publieke taak, instellingen, bedrijven en particulieren.

Privacybescherming
De BAG is vastgelegd in een wettelijke regeling, waarin onder andere kwaliteitsborging en privacybescherming zijn vastgelegd. Ook zijn de taken en bevoegdheden van de betrokken partijen in de wet omschreven. Gemeenten realiseren de opbouw en het beheer van de BAG; het Ministerie van VROM is verantwoordelijk voor de wet en de realisatie van de landelijke voorziening. Alle organisaties met een publieke taak worden vanaf 1 juli 2011 verplicht tot afname van de gegevens uit de BAG en hebben een terugmeldplicht als zij op eventuele fouten in de gegevens stuiten.

www.kadaster.nl/BAG
Inwoners kunnen via www.kadaster.nl/bag de Basisregistratie Adressen en Gebouwen raadplegen. Op deze website is ook informatie te vinden over de BAG en het gebruik hiervan.