Rechtbank 's-Gravenhage

Gevangenisstraf van 18 maanden voor brandstichting en vernieling in Alphen aan den Rijn

Den Haag, 6 augustus 2010 - De rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag een 34-jarige man voor brandstichting en vernieling in Alphen aan den Rijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Tijdens de proeftijd is hem verplicht reclasseringscontact opgelegd, zodat hij een passende behandeling kan afronden om herhaling in de toekomst te voorkomen. De man kan als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar worden beschouwd.

Vier branden
De man heeft op 14 april 2010 in Alphen aan den Rijn vier branden gesticht. Allereerst heeft hij een telefoonkast van Ziggo in brand gestoken, waardoor die telefoonkast is vernield. Diverse huishoudens hebben bovendien enige tijd zonder telefoon- en internetverbinding gezeten door de vernieling van de telefoonkast. Vervolgens heeft de man brand gesticht in een container bij een verzorgingstehuis, waarbij een steiger en een houten schutting/gebouwtje, ook het gevaar hebben gelopen in brand te vliegen.

Daarna heeft hij een fietsmand op een fiets aangestoken, waardoor één fiets vlam heeft gevat en andere fietsen gevaar liepen ook vlam te vatten.
Tenslotte heeft de man een houten kast in een tuin in brand gestoken. Dicht bij de kast bevonden zich een struik, een garage, een auto en een woning, waarin op dat moment de bewoner aanwezig was. De woning had vlam kunnen vatten, met alle ernstige gevolgen van dien.

De straf
De straf valt lager uit dan de straf die de officier van justitie had gevorderd (24 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk) omdat de rechtbank minder bewezen acht dan de officier van justitie. Zo acht de rechtbank, gelet op de verklaring van de brandweer, niet bewezen dat door de brand in de telefoonkast het huis of de muur waartegen de kast stond, gevaar hebben gelopen. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat de brand in de container bij het verzorgingstehuis (levens-)gevaar voor bewoners heeft opgeleverd, omdat op het moment van de brand geen bewoners aanwezig waren in het gedeelte van het verzorgingstehuis waar de container vlakbij stond. Tenslotte acht de rechtbank niet bewezen dat bij de brand in de houten kast in een tuin bij een huis, naast de bewoner van dat huis, ook de bewoners van de naastgelegen woningen gevaar hebben gelopen.

Het vonnis is te openen via onderstaand LJ-nummer.

LJ Nummer

BN3381

Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 6 augustus 2010