Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording over bevriezing EU-fondsen

Kamerbrief inzake beantwoording over bevriezing EU-fondsen

Kamerbrief | 6 augustus 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Driessen en Bontes (beiden PVV) inzake bevriezing EU-hulp aan Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 15 juli 2010 met kenmerk 2010Z10978.

Tevens treft u aan de antwoorden op de schriftelijk vragen gesteld door het lid Voordewind (ChristenUnie) inzake opschorting EU-hulp aan Afghanistan. Deze vragen werden ter aanvulling ingediend op de vragen van de leden Driessen en Bontes. De vragen van het lid Voordewind werden ingezonden op 15 juli met kenmerk 2010Z10982.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Driessen en Bontes (PVV) inzake bevriezing EU-hulp aan Afghanistan.

Vraag 1

Kent u het bericht `EU bevriest hulp aan Afghanistan'? ^^1

^

^Antwoord

^Ja.

^

^Vraag 2
Deelt u de mening dat onder de Afghaanse autoriteiten corruptie en fraude welig tieren? Zo neen, waarom niet?

^

^Antwoord

^Corruptie binnen de Afghaanse overheid is inderdaad een probleem dat veel aandacht vergt. President Karzai heeft, onder andere tijdens de internationale Afghanistanconferentie in Kabul op 20 juli jl., een aantal belangrijke stappen aangekondigd om corruptie aan te pakken. Zo zal het belangrijkste instituut voor corruptiebestrijding, het 'High Office of Oversight', op korte termijn worden versterkt. Deze instantie krijgt meer bevoegdheden en een coördinerende rol ten aanzien van corruptiebestrijding. Het `High Office of Oversight` zal ook individuele klachten moeten gaan onderzoeken, benoemingen gaan controleren en samen met het ministerie van Justitie het wettelijk anticorruptiekader in lijn moeten brengen met de VN Conventie tegen Corruptie. Tevens zal er een controlecommissie worden opgericht waarin Afghaanse en internationale experts toezicht houden op de maatregelen op het gebied van corruptiebestrijding. Ook is afgesproken dat de onafhankelijke `Control and Audit Office' zal worden versterkt.

^Nederland heeft samen met andere internationale partners lange tijd aangedrongen op dergelijke initiatieven. Nu concrete en goede maatregelen zijn aangekondigd, zal implementatie moeten aantonen of er daadwerkelijk sprake is van voldoende politieke wil en daadkracht om corruptie te bestrijden.

^

^Vraag 3
Bent u net als de EU bereid de ontwikkelingshulp aan Afghanistan op te schorten? Zo neen, waarom niet?

^

^Antwoord

^De Europese Unie schort de ontwikkelingshulp aan Afghanistan niet op. De EU heeft de vaststelling van het nieuwe EU-meerjarenprogramma 2011-2013 voor Afghanistan uitgesteld tot na de Kabulconferentie om het zoveel mogelijk in lijn te kunnen brengen met Afghaanse prioriteiten. Dit uitstel heeft geen gevolgen voor de lopende OS-programma's van de EU, omdat het hier de programmering vanaf 2011 betreft. Tijdens de Kabulconferentie heeft de Afghaanse regering beleidsvoorstellen en plannen voor de komende jaren gepresenteerd. De EU zal aan de hand hiervan bekijken of het nieuwe meerjarenprogramma aanpassing behoeft.

^Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op aanvullende vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) inzake opschorting EU-hulp aan Afghanistan.

^

^Vraag 1

^Heeft u kennis genomen van het bericht "EU-hulp aan Afghanistan opgeschort"? ^^2

^

^Antwoord

^Ja.

^

^Vraag 2
Wat is uw politieke oordeel over dit bericht? Ondersteunt u de beslissing van de Europese Unie om hulp aan Afghaanse regering Karzai ter waarde van 600 miljoen euro voor onbepaalde tijd op te schorten?

^

^Antwoord

^De Europese Unie schort de ontwikkelingshulp aan Afghanistan niet op. De EU heeft de vaststelling van het nieuwe EU-meerjarenprogramma 2011-2013 voor Afghanistan uitgesteld tot na de Kabulconferentie om het zoveel mogelijk in lijn te brengen met Afghaanse prioriteiten. Dit uitstel heeft geen gevolgen voor de lopende OS-programma's van de EU, omdat het hier de programmering vanaf 2011 betreft. Tijdens de Kabulconferentie heeft de Afghaanse regering beleidsvoorstellen en plannen voor de komende jaren gepresenteerd. De EU zal aan de hand hiervan bekijken of het nieuwe meerjarenprogramma aanpassing behoeft.

^

^Vraag 3
Welke consequenties trekt u naar aanleiding van dit besluit voor het Nederlandse hulpprogramma voor de regering van Karzai?

^

^Antwoord

^Geen, zie verder de beantwoording van vraag 2.

^

^Vraag 4
Deelt u de mening dat het Nederlandse hulpprogramma eveneens opgeschort dient te worden en pas weer van start kan gaan als er concrete en duidelijke maatregels worden genomen door de regering Karzai om corruptie te bestrijden?

^

^Antwoord

^Uitgangspunt bij alle Nederlandse ontwikkelingsprogramma's en projecten is dat de beschikbare middelen efficiënt en effectief worden aangewend en dat corruptierisico's worden vermeden door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen op het gebied van controle en monitoring. Dit is ook het geval bij de lopende Nederlandse ontwikkelingsinspanningen in Afghanistan. Dit neemt niet weg dat Nederland ook de algemene ontwikkelingen in ogenschouw neemt.

^Corruptie binnen de Afghaanse overheid is inderdaad een probleem dat veel aandacht vergt. Nederland dringt, net als vele andere internationale partners, al langere tijd aan op een steviger anti-corruptiebeleid. De maatregelen die president Karzai heeft aangekondigd tijdens de recente Afghanistanconferentie in Kabul op 20 juli jl. stemmen in dat opzicht positief. Zo is, naast een eerdere beslissing om het 'High Office of Oversight' te versterken, nu ook afgesproken dat er een controlecommissie wordt opgericht waarin Afghaanse en internationale experts toezicht houden op de maatregelen op het gebied van corruptiebestrijding. Ook heeft Karzai aangekondigd dat het wettelijk anti-corruptiekader in lijn zal worden gebracht met de VN Conventie tegen Corruptie en dat de onafhankelijke `Control and Audit Office' zal worden versterkt. Dit zijn belangrijke, bemoedigende stappen, maar uiteraard gaat het uiteindelijk om de implementatie. Nederland zal de uitvoering van de afspraken nauwlettend blijven volgen.

^

^Vraag 5

^Bent u tevens van mening dat de Slotverklaring van de vredes jirga moet worden aangevuld met de toevoeging dat niet alleen het geweld van regionale verzetsgroepen moet worden afgezworen tegen Afghanen, maar ook het geweld tegen buitenlanders (ISAF)? ^^3

^

^Antwoord

^Zoals ik heb toegezegd tijdens het laatste Algemeen Overleg over Afghanistan, heeft Nederland er in de aanloop naar de Kabulconferentie herhaaldelijk op gewezen dat re-integranten geweld zullen moeten afzweren, niet alleen tegen Afghanen, maar ook tegen buitenlandse troepen. Ook in de EU-boodschap voor de Kabulconferentie werd dit benadrukt. De Afghaanse regering lijkt deze visie te delen, wat ook blijkt uit het communiqué van de Kabulconferentie, waarin juist deze, algemene formulering van het afzweren van geweld is gehanteerd, in plaats van die uit de slotverklaring van de vredesjirga.

^

^Vraag 6

^Bent u bereid, indien de corruptie niet daadkrachtig wordt aangepakt en het geweld niet wordt afgezworen tegen buitenlanders als voorwaarde voor onderhandelingen, deze vrijgekomen hulpgelden bestemd voor de regering Karzai, vervolgens ter beschikken te stellen aan particuliere hulporganisaties, zodat de bevolking geen nadelige gevolgen hiervan ondervindt?

^

^Antwoord

^Er is geen sprake van vrijgekomen hulpgelden. Een deel van de Nederlandse bijdrage aan de Afghaanse ontwikkeling gaat echter reeds via particuliere kanalen. Het is echter ook van belang de Afghaanse overheid zelf verantwoordelijkheid te geven in de ontwikkeling en uitvoering van de programma's. Daarom heeft Nederland ervoor gekozen een groot deel van de bijdragen via het `Afghanistan Reconstruction Trust Fund' te kanaliseren. Hiermee is het mogelijk om de Afghaanse overheid direct te ondersteunen bij de wederopbouw, terwijl er goed toezicht is op de besteding van de middelen omdat deze door de Wereldbank worden beheerd. Nederland is continu in overleg met de Wereldbank, de Afghaanse overheid en andere donoren van het ARTF om controles en `audits'te versterken en de transparantie van de gehele Afghaanse begroting te verbeteren.

^1 de Volkskrant.nl, 13 juli 2010

^2 NOS nieuws:
http://nos.nl/artikel/171749-euhulp-aan-afghanistan-opgeschort.html

^3 Kamerstuk 27 925, nr. 398 Bijlage: The resolution Adopted at the Conclusion of the National Consultative Peace Jirga June 2-4, 2010: -" The disaffected in armed opposition should renounce violence and all other activities that result in killing our people and destroying the infrastructure and should dissociate themselves from Alqaeda and other terrorist groups (2010:4) "

Pagina 4 van 4

^