Woonbond


06-08-2010

Problemen met balansventilatie leiden tot huurverlaging

Veertig huurders van Actium krijgen met terugwerkende kracht een lagere huur, omdat de woningcorporatie het vertikt problemen aan het ziekmakende ventilatiesysteem te verhelpen. De huurcommissie verlaagt de huur met terugwerkende kracht (tot 1 september 2009) van 547,48 naar 308,89 per maand. Actium wilde de uikomst van een onderzoek van TNO afwachten, om eerst te achterhalen of het balansventilatiesysteem inderdaad niet in orde is. Vervolgens zou die dan worden gerepareerd. De bewoners van de Meppeler nieuwbouwwijk Berggierslanden hebben echter geen enkel vertrouwen meer in het ventilatiesysteem en eisen dat het wordt verwijderd.

De huurcommissie heeft niet op de uitkomst van het TNO-onderzoek willen wachten. Met de uitspraak geeft zij een duidelijk signaal af aan Actium. De ventilatie in de woningen is slecht. Er kan onvoldoende verse lucht worden toegevoerd en ook de afvoer van binnenlucht is niet in orde. In vrijwel alle ruimten van de woningen wordt de minimale capaciteit voor luchttoevoer niet gehaald. Daarbij komt nog dat de maatvoering van de filters niet overeenstemt met de maatvoering die hoort bij de installatie.

De betrokken bewoners hebben veel fysieke klachten die het gevolg zouden zijn van de slechte ventilatie. Zij klagen over longontstekingen, astma, en moeheid. Ook wordt melding gemaakt van operaties aan keel- en neusamandelen bij kinderen. 'Moet je je voorstellen dat ons bij de eerste klachten werd verweten dat het tussen de oren zat. De bewoners zijn echt ziek,' aldus Frauke van Delden namens de bewoners in de Meppeler Courant (28 juli 2010).