Artsen zonder Grenzen

Hulp Pakistan: water, hulpgoederen en medische zorg

06-08-2010

Artsen zonder Grenzen blijft haar hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan verder uitbreiden. Sinds gisteren voeren teams verkenningen uit per helikopter om die gebieden te kunnen onderzoeken die door het wassende water onbereikbaar zijn geworden over land. Ook is gisterennacht een vrachtvliegtuig vertrokken met 60 ton aan water-en-sanitatiemateriaal, medicijnen en logistieke middelen. Ook worden er extra hulpverleners uitgezonden. De komende dagen zullen 100 internationale en 1.200 Pakistaanse Artsen zonder Grenzen medewerkers zij aan zij hulp verlenen in het rampgebied.

Verkenning rampgebied

Alan Lefevre, een van de noodhulpcoördinatoren van Artsen zonder Grenzen in Pakistan: `Het is erg moeilijk om een compleet beeld te krijgen. Veel gebieden van de Khyber Pakhtunkwa-provincie zijn nog steeds enkel per vliegtuig of helikopter bereikbaar.' Gisteren vloog een verkenningsteam van Artsen zonder Grenzen per helikopter over de districten Swat, Nowshera en Charsadda. `De situatie in het Charsadda- en het Nowshera-district zijn catastrofaal. Hele dorpen waren compleet weggevaagd. De mensen kunnen niet weg en hebben tot nu nog geen hulp ontvangen.' Alle bruggen en wegen rondom het noorden van de Swat-vallei zijn door het wassende water verwoest waardoor het gebied moeilijk bereikbaar is voor hulp.

Medische hulp Artsen zonder Grenzen

Onze team geeft medische ondersteuning aan ziekenhuizen en gezondheidsposten. Een greep uit onze activiteiten:


* in Nowshera hebben onze hulpverleners in het Pabbi ziekenhuis gisteren 295 patiënten behandeld, de meeste klachten betroffen huidproblemen en hevige diarree

* in het Nowshera DHQ ziekenhuis zijn er gisteren meer dan 320 patiënten behandeld, hebben we 3 ambulances ingezet en voeren we herstelwerk uit

* teams hebben met 3 mobiele hulpposten in totaal 300 mensen behandeld in Charsadda- en Peshawar-district
* in Dargai, district Malakand, hebben de teams de bestaande programma's uitgebreid met mobiele hulpposten
* vanaf maandag zullen teams met mobiele hulpposten de getroffen gebieden in de provincie Belutsjistan medische zorg bieden aan slachtoffers van de overstromingen.

Schoon water en hulpgoederen

Zorgen voor schoon water en hygiënische voorzieningen is een prioriteit in onze hulpactiviteiten. Naast dat mensen veilig water nodig hebben om te drinken, voedsel te bereiden en zich te wassen, is dit belangrijk om verspreiding van ziekten die zich via vervuild water verspreiden, te voorkomen:


* 21 waterpunten zijn opgezet in de districten Charsadda, Lower Dir en Swat. Hiermee bereiken we circa 100.000 mensen.
* ook zorgen we voor veilig water in het districtsziekenhuis van Lower Dir

* kits met spullen om zich mee te wassen etc. zijn uitgedeeld in Charsadda, hiermee bereiken we ongeveer 500 gezinnen
* hulpgoederen worden uitgedeeld aan mensen die hun toevlucht zoeken op de weg tussen Charsadda en Peshawar, onder meer sets met was- en kookspullen, kits om een onderkomen mee te maken en chloortabletten
* ook in de provincie Belutsjistan en Fadfedar canal, heeft Artsen zonder Grenzen tenten en sets met wasspullen uitgedeeld.

Meer weten over onze reguliere projecten in Pakistan