Openbaar Ministerie

Vrouw vast op verdenking van babymoorden

6 augustus 2010 - Arrondissementsparket Leeuwarden

De rechter-commissaris heeft op vrijdag 6 augustus 2010 een 25-jarige vrouw uit Nij Beets voor 14 dagen in bewaring gesteld. Zij wordt verdacht van moord c.q. kindermoord op in ieder geval drie van haar baby's, die vermoedelijk in de periode tussen 2002 en begin 2010 ter wereld zijn gekomen.

Aanleiding van het onderzoek

Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van een aangifte door iemand uit de omgeving van de verdachte terzake mogelijke illegale adoptie of het doen verdwijnen van pasgeboren kinderen door verdachte. De vrouw is op basis van deze informatie uitgenodigd om op het politiebureau te verschijnen. Zij kon tijdens dit gesprek geen aannemelijke verklaring geven over haar zwangerschappen en geboren baby's. De officier van justitie gaf op 4 augustus jl. toestemming voor aanhouding van de verdachte.

De verklaring van de verdachte

De vrouw heeft inmiddels verklaard in een periode tussen 2002 en begin 2010 te zijn bevallen van tenminste drie baby's, die mogelijk direct na de bevalling om het leven zouden zijn gekomen. De verdachte verklaart de baby's in afzonderlijke koffers te hebben gelegd en op zolder te hebben bewaard.

Huiszoeking

Tijdens de huiszoeking in het ouderlijk huis van de verdachte trof de politie op aanwijzing van de verdachte meerdere koffers aan waarin zich mogelijk de lichamen van de baby's bevonden. De koffers zijn in beslag genomen en overgebracht naar het NFI waar vervolgens uitgebreid pathologisch en forensisch onderzoek wordt verricht.

Uitslag van het NFI

Het NFI heeft inmiddels de inhoud van drie koffers onderzocht. De voorlopige uitkomst van het NFI is dat zich in drie koffers het stoffelijk overschot van een baby bevindt.

Vervolg onderzoek

Door middel van forensisch onderzoek zal worden geprobeerd de doodsoorzaak van de baby's te achterhalen. Ook moet een antwoord worden gegeven op de vraag of de baby's al dood waren bij de geboorte.

Het onderzoek in deze zaak is in volle gang. Het TGO, bestaande uit 20 rechercheurs uit Friesland, Groningen en Drenthe, onderzoekt onder welke omstandigheden de zwangerschappen tot stand zijn gekomen en of er mogelijk anderen bij de zaak betrokken zijn.

In het belang van het onderzoek worden verder geen mededelingen gedaan.